Някои индиански култури изграждали големи каменни кръгове, подредени по определен модел на земята. Днес те са известни като "медицински кръгове".

Името идва от теорията, че тези каменни кръгове са служели като места, на които древните са медитирали за духовно изцеление. Въпреки това действителната цел на тези структури и до днес остава неизвестна.

Подобни кръгове са откривани в целия Северен САЩ и Южна Канада. Най-известното от тях се намира на върха на Medicine Mountain в Bighorn National Forest в американския щат Уайоминг.

Това е първата подобна структура, свързана с понятието "медицински кръг".

То е 24 м в диаметър и се състои от 28 линии, тръгващи от центъра му, където лежи купчина с камъни във формата на поничка.

Около периметъра на колелото има шест малки каменни огради. Тези каменни огради са ориентирани в по-такъв начин, че сочат към различни астрономически обекти, като например посоката на лятното слънцестоене при изгрев и залез или звездите Сириус, Алдебаран и Ригел.

Растящите позиции на звездите се променят много бавно през вековете и астрономите са изчислили, че тези трасета са работили най-добре между 1050 и 1450 пр.н.е., което предполага, че тези каменни кръгове са изградени в този период от време.

Смята се, че някои от най-старите подобни структури са на около 4500 години. Има доказателства, че те са доизградени от следващите поколения, които добавят нови функции към тях.

Това кара археолози да подозират, че функцията и значението на медицинските кръгове се е променяла с течение на времето и възможно никога да не разберем каква е била първоначалната им цел.

Снимки: amusingplanet.com