Паундът се очертава като изненадващия печеливш след края на президентските избори в САЩ, след като притесненията на инвеститорите по отношение на политическите промени извън Великобритания се отразяват положително на британската валута.

От миналия петък насам стойността на паунда се е повишила срещу всички 31 основни валути, което е в контраст с представянето на валутата през миналия месец. Паундът бе най-лошо представящата се валута през октомври, понижавайки се спрямо 150 други валути.

През тази седмица обаче паундът е на път да запише най-големия си седмичен ръст срещу еврото от седем години насам, на фона на охладняващия инвеститорски интерес към европейската валута преди важни избори в региона, по-специално конституционния референдум в Италия.

„Вниманието е насочено към рисковете извън Великобритания: предстоят да бъдат проведени референдумът в Италия през ранния декември, както и важни избори в Германия и Франция,“ коментира главният валутен стратег на Nordea Bank AB Нилс Кристенсен, цитиран от Bloomberg.

„Може би, при наближаващите избори в САЩ, някои инвеститори са запазили своите дълги позиции в евро-паунд и сега тези позиции биват затваряни,“ допълни анализаторът.

Добрата седмица е продължение на позитивното представяне на паунда през този месец, което бе отключено след решението на британския съд правителството на Великобритания да не може да активира еднолично процедурата по излизане от Европейския съюз. Кабинетът на Мей обжалва решението пред Върховния съд, който ще разгледа случая през декември.

Днес паундът отбелязва значителен ръст спрямо долара и към момента (14:40 часа) се движи на 1.2638, или с 0.71% над последното си затварящо ниво. В същото време еврото падна с близо процент срещу британската валута, до 0.8597.