Имаме нова дестинация за туристическия списък на еко маниаците: остров Ta'u в Южния Пасифик.

В стремежа си да бъде по-екологично чист, островът поставя 5000 слънчеви панели и 60 агрегати на Tesla, за да се превърне в изцяло енергийно зависим - но от слънчевата енергия.

Този малък остров, който се намира на над 6 430 км от западното крайбрежие на САЩ, е дом само на 600 души. И все пак, в продължение на години, жителите му изразходват 100 000 галона дизел, за да оцелеят, според Independent.

Когато лошите атмосферни условия пречат на горивото да достигне до далечното късче земя, на острова на практика няма електричество и чиста вода. В същото време, цената за превоз на суровините става все по-неизгодна - всяка година възлиза на около 400 000 долара.

"Доставката на дизел е дългогодишен риск за околната среда, както и неефективно използване на парите на данъкоплатците", заявява пред Guardian Уту Абе Малае, изпълнителен директор на American Samoa Power Authority.

"Искаме територията на цялата Американска Самоа да се захранва само от слънчева енергия до 2040 г., но Ta'u е приоритет и тестване на плана", казва той.



Живописният рай е дом на няколко природни забележителности, включително Si’u Point Trail и Luatele Crater.

Снимки: distractify, wikipedia