Генералният директор на ГД „Данъчно облагане и Митнически съюз„ към Европейската комисия Стивън Куест е на посещение в България заедно с екипа си.

Причина за визитата е покана на Министерството на финансите във връзка с подготовката на страната ни за председателството на Съвета на ЕС през 2018 година, съобщават от пресцентъра на ведомството.

„Със средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. в централния бюджет са предвидени средства за обезпечаване на подготовката и провеждането на Председателството. Предприели сме необходимите действия за коригиране на планираните средства по години и видове дейности в съответствие с променения график на подготвителните дейности във връзка с изместването на периода за провеждане на българското председателство с шест месеца по-рано от предвиденото". Това заяви министърът на финансите в служебното правителство Кирил Ананиев в разговор със Стивън Куест.

От своя страна, Куест посочи, че се намира в България за да окаже помощ на страната ни в подготовката на предстоящото председателство. „Целта на това първо посещение е да бъдат обсъдени досиетата в областта на данъците и митническите въпроси, които евентуално биха могли да попаднат в рамките на българското председателство, включително такива важни въпроси, като измамите с ДДС, правилата за корпоративно данъчно облагане и по-тясното митническо сътрудничество. България ще играе важна и видима роля и настоящото ранно установяване на връзка с Комисията е чудесна инициатива.“, каза Куест.

Сред приоритетните области в шестмесечната програма на председателството е и постигането на единно пространство на ЕС по отношение на ДДС чрез реформиране на регулаторната европейска рамка по отношение на трансграничната търговия със стоки между държавите членки и въвеждането на един по-опростен, по-ефективен и по-устойчив на измами режим, който да доведе до намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и данъчните администрации, както и значително ограничаване на трансграничните измами с ДДС, уточняват от МФ.