21.6% ръст в нетния финансов резултат отчетоха от публичното дружество Стара планина холд на годишна база към края на 2016 г. Така сумата на нетната печалба достига 7.258 млн. лева за миналата година, сочи Публичното уведомление за финансовото състояние на дружеството, представено пред Комисията за финансов надзор.

Ръководството на дружеството ще предложи на съветите на директорите на предприятията от групата на холдинга Общите събрания на акционерите да разпределят част от печалбата на дружествата за 2016 година под формата на дивидент, става ясно от документа.

Консолидираната печалба на групата за 2016 година достига 17.5 млн. лева (14.1 млн. лева година по-рано), в това число и малцинственото участие.

Общата сума на приходите на Стара планина холд през 2016 година възлиза на 189.7 млн. лева. Това е ръст от 6% на годишна база.

Приходите, оформени от продажби, достигат 187.4 млн. лева, което е с близо 6% повече от прогнозните стойности, заложени в бизнес плана на дружеството за миналата година.

Стара планина холд обяви в края на миналата си година очакванията си за 2017 г. Според тях нетната печалба на дружеството ще достигне 5.15 млн. лв. през настоящата година. Това ще позволи на холдинга да разпредели част от печалбата под формата на дивидент за 20-а поредна година.

От началото на годината акциите на Стара планина холд поскъпват с 4.01%, до цена от 6.750 лева за брой.