Популярната услуга за комуникация WhatsApp промени правилата си, така че лица под 16-годишна възраст да нямат право да ползват месинджъра в рамките на Европейския съюз.

Досега правилата за ползване на WhatsApp сочеха, че потребителите трябва да са не по-малки от 13-годишна възраст, но компанията, която е собственост на Facebook, предприема промени поради влизането в сила на новата нормативна рамка за лични данни в ЕС, позната с името Общ регламент за защита на лични данни (General Data Protection Regulation или GDPR), пише BBC.

Приложението ще започне да пита потребителите за потвърждение, че са над 16-годишна възраст и за съгласие с новите правила за ползване през идните седмици.

Засега не е ясно как ще бъде прилагано възрастовото ограничение.

Общият регламент за защита на лични данни, който влиза в сила на 25 май тази година, ще се опита да даде на хората повече контрол над това как компаниите използват тяхната лична информация, качена в интернет.

Гражданите на ЕС ще имат правото да изискват изтриване на съхранените им лични данни от компаниите. Освен това, новият документ ще ограничава събирането на лични данни от деца.

WhatsApp, която е била обект на критики за това, че събира личните данни на потребителите си, посочва, че предприема настоящия ход, за да посрещне „новите високи стандарти за прозрачност“ в ЕС.

Как новите правила за лични данни на ЕС засягат интернет бизнесаКакво точно означават новите правила на ЕС за големите интернет компании

Въпреки промените в ЕС, възрастовият лимит на WhatsApp по света ще остане 13 години.

Повечето социални платформи, като Snapchat, YouTube, Instagram, Pinteres, Twitter, Musical.ly и Reddit, също работят с възрастов лимит от 13 години.

WhatsApp ще позволи на потребителите да свалят доклад за личните им данни, притежавaни от компанията. Сред тях навярно ще има модела на устройството, което използват, контактите и групите им, както и всички блокирани номера.

Facebook ще предприеме малко по-различен подход, за да спази изискванията на новата европейска регулация. Компанията ще изиска от потребителите на възраст между 13 и 15 години да посочат попечител, който да им даде разрешение да споделят данните си на платформата.