От 94-те юрисдикции, класирани от TMF по степен на сложност, България се нарежда на 65-о място -0 две места преди Грузия, която е на 63-а позиция.

Хърватия, която заема 12-ото място, има най-сложният набор от правила за финансова отчетност в региона. Албания (14), Беларус (15), Румъния (17) и Украйна (19) също се намират от незавидната страна на класацията.

Глобалният бенчмарк индекс на финансовата сложност на TMF подрежда страните по степен на бюрократичност на институциите и административен товар върху бизнеса.

Иначе казано, това означава лекотата, с която компаниите могат да се справят с данъците, да се придържат към изискванията за финансова отчетност, да водят фирменото си счетоводство и да се осъществяват трансгранични трансакции (колкото по-назад в класацията е дадена страна, толкова по-малка е бюрокрацията и административните спънки пред бизнеса в нея).

“Тазгодишният индекс е повлиян от ефекта на глобалната тенденция за промяна към прозрачност и съответствие. Отчитаме много страни, в които се приемат реформи за опростяването на икономиките им с цел не само привличането на инвестиции, но и с цел покриването на изискванията на проекти като BEPS (Справяне с ерозията на данъчната основа и прехвърлянето на печалби) и Общия стандарт за предоставяне на информация (CRS)” на на ОИСР, коментира класацията Дебора Уилямс от TMF Group.

“Всяка юрисдикция се бори с тези глобални проблеми по различен начин, а засилването на сложността в краткосрочен план е често срещано,” казва още Уилямс.

“Ние обаче очакваме, че тези инциативи ще намаляват сложността на финансовата и данъчната отчетност в тези страни в бъдеще. Любопитното е, че докато една от водещите тенденции при финансовата отчетност в световен мащаб остава бъдещият ефект от технологиите, резултатите от нашия индекс ни подсказват, че по-малко държави се притесняват по отношение на киберсигурността и защитата на личните данни.

Въвеждането на 25 май на Общият европейски регламент за защита на личните данни, известен като GDPR, и последствията от него в световен мащаб за бизнеса вероятно ще бъдат отразени в индекса през следващата година.”

В доклада на TMF се посочва, че Хърватия е една от страните с най-сложно данъчно облагане в ЕС дори и след направена реформа.

Другите развиващите се европейски държави, които са включени в индекса, са Словакия (23), Словения (39), Босна (40), Литва (44), Молдова (45), Сърбия (47), Унгария (48), Латвия (49), Полша (51), Естония (58) и Чехия (61).

В световен мащаб Китай има най-сложния набор от правила за финансова и данъчна отчетност, докато нещата са най-опростени на Каймановите острови.