Пригответе се да проучите чудесата на Саудитска Арабия: за първи път в историята кралството отваря вратите си за посетители от цял ​​свят.

От 27 септември пътуващите могат да кандидатстват за туристическа виза в саудитските посолства и консулства.

Гражданите на 49 държави - включително САЩ, Канада, по-голямата част от Европа и Австралия, могат да кандидатстват за онлайн електронна виза или виза на пристигане.

Валидна за една година и няколко посещения, туристическата виза позволява на посетителите да прекарват до 90 дни годишно в Саудитска Арабия. Цената и за двата вида документи е 440 риала (около 118 долара).

Сайтът VisitSaudi.com пък дава съвети, свързани с пътуването в страната - от валутата до климата, законите, етикета и 13-те региона на кралството.

Саудитска Арабия е дом на пет обекта от списъка на ЮНЕСКО със световно културно наследство, оживени градове и природни чудеса, като Червено море, планината Асир и други.

Досега страната беше труднодостъпна за туристите - повечето посетители бяха мюсюлмани, отправили се на поклонение в Мека, разположена в западната част на държавата. Туристически визи се получаваха трудно, особено от жени, пътуващи соло.

Обръщането към туризма е част от по-голямата цел на страната да намали зависимостта си от петрола и да диверсифицира икономиката си.

Все пак потенциалните посетители трябва да знаят, че твърдото придържане на страната към ислямските ценности се отнася и за чужденците. Например алкохолът е забранен, жените трябва да покриват раменете и коленете си на публично място, да се избягват богохулства, плътно прилепнали дрехи и публични прояви на нежност.

Усилията за привличане на туристи на Саудитска Арабия ще се осъществяват на две фази: от 2019 г. до 2022 г. акцентът на кралството е върху „привличане на посетители за първи път, които ще открият саудитската държава“. За да направят това, местните власти ще развият повече от 20 нови туристически обекта.

От 2022 г. нататък фокусът ще се насочи към „примамване на посетителите да се насладят на саудитската държава.“ Част от стратегията по време на втората фаза ще бъде пускането на нови международни маршрути между Саудитска Арабия и големите центрове в региона.

„За тези, които мислят да посетят Саудитска Арабия, няма да намерите по-топло посрещане никъде по света“, се казва в изявление Ахмад бин Акил ал Хатиб, председател на Съвета на директорите на Саудитската комисия за туризъм и национално наследство. „И няма да намерите народ, по-горд да споделя богатството на земята си с вас", посочва още той.

Заявленията за електронна виза вече се подават на visa.visitsaudi.com.