Oт бурната инфлация до експанзията на изкуствения интелект – световните тенденции предизвикаха драстични ефекти върху икономиката, пазарите и бизнеса в Европа през последните 12 месеца.

Euronews предлага равносметка на пет от най-важните тенденции за 2023 г.

Устойчивост на световната икономика

През последните три години световната икономика понесе последователни удари - тежка пандемия, смущения на енергийните и зърнените пазари поради пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, възобновяване на инфлацията и високи лихвени проценти.

И въпреки това икономическото производство продължи да нараства през 2023 г., макар и умерено.

Нарасна оптимизмът за "меко приземяване" - сценарий, при който повишените лихвени проценти контролират инфлацията, без да предизвикват рецесия.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева отчете "забележителна устойчивост" в световната икономика.

Кристалина Георгиева: Светът трябва да премине към нов тип икономикаБългария е страна, която има и ще има проблеми, свързани с климатичните изменения

Начело на тази устойчивост застанаха САЩ.

Противно на прогнозите за рецесия поради високите лихвени проценти, най-голямата световна икономика продължи да се разраства. Подхранвани от стабилните потребителски разходи, предприятията поддържаха здравословни темпове на наемане.

Поредицата от сътресения обаче забави растежа.

Международният валутен фонд очаква едва 2,9% глобална икономическа експанзия през 2024 г., което е по-малко от очакваните 3% тази година. Основно безпокойство предизвиква отслабването на Китай, втората по големина икономика в света. Растежът ѝ е засегнат от срива на пазара на недвижими имоти, намаляващото потребителско доверие и високите нива на младежка безработица.

Икономическата Нирвана на САЩ: Спад на инфлацията при силен пазар на трудаЦените падат през ноември за първи път от 2020 г. Инфлацията се доближава до целта на Фед

Ръст при глобалните пазари

С намаляването на инфлацията акциите се повишиха въпреки бавния глобален икономически растеж.

Спадът на цените на суровия петрол спомогна за намаляване на инфлационния натиск. Цената на суровия тип "Брент", международен бенчмарк, спадна с 14% до средата на декември поради очакванията, че световното предлагане на петрол ще надхвърли търсенето.

Силните резултати на американски технологични гиганти като Apple и Nvidia допринесоха за значителна част от високите печалби.

S&P 500 стигна до най-високо ниво от януари 2022 г. преди решението на ФедПотребителските цени се повишиха с 3,1% през ноември спрямо предходната година в съответствие с очакванията на икономистите

В Европа възвръщаемостта на датската фармацевтична компания Novo Nordisk достигна 45%, благодарение на продажбите на лекарството за лечение на затлъстяване Wegovy, а на холандската компания за полупроводници ASML - 33%.

Пазарът на облигации беше изправен пред повече сътресения, като цените на облигациите се понижиха за значителен период през годината, което доведе до повишаване на доходността. Това се дължеше на несигурността относно степента на повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки.

В рамките на еврозоната доходността спадна до най-ниското си равнище от девет месеца насам, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху неотдавнашните признаци за икономическо забавяне, пренебрегвайки уверенията на ЕЦБ, че не обмисля намаляване на лихвените проценти.

Всички очакват ЕЦБ да намали лихвените проценти. Банката не е сигурнаСледващото заседание ще се проведе на 14 декември 2023 г. и анализаторите очакват централната банка да намали лихвените проценти

Тежка битка с инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ съсредоточи усилията си върху преодоляването на най-високите нива на инфлация, наблюдавани от 40 години насам, главно чрез въвеждане на строги мерки на паричната политика.

Резкият скок на инфлацията беше предизвикан от излизането на световната икономика от предизвиканата от пандемията рецесия през 2021 и 2022 г., което доведе до прекъсване на веригите за доставки и рязко покачване на цените.

Към края на 2023 г. ЕЦБ, заедно с Федералния резерв на САЩ (ФЕД) и Английската централна банка реши да замрази лихвените проценти след месеци на повишения, за да се опита да понижи инфлацията.

Кога ще паднат лихвите? Три прогнози от Фед, ЕЦБ и Bank of England През последните дни всички централни банки запазиха лихвените проценти непроменени, но изразиха различни мнения относно дългоочакваното намаляване през 2024 г.

Агресивното повишаване на лихвените проценти ефективно смекчи инфлацията от пика ѝ през 2022 г., до голяма степен повлиян от нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до значителни скокове в цените на енергията и зърното.

"Трябва ли да намалим бдителността си?" попита Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ.

"Ние си задаваме този въпрос и отговорът е: Не, категорично не трябва да понижаваме бдителността си."

Докато ЕЦБ демонстрира предпазлив подход, посочвайки, че инфлацията намалява, но остава над целевите ѝ нива, Фед зае различна позиция, като предложи три възможни намаления на лихвените проценти през 2024 г., противно на предварителните очаквания за повишаване на лихвите.

Предколедният подарък на Фед възражда надеждите на IPO пазара през 2024Засега 2023 се очертава да бъде втората най-лоша за сделките с дялов капитал за последното десетилетие

Възходът на изкуствения интелект и предизвикателството да бъде регулиран

Изкуственият интелект оказа значително влияние върху общественото съзнание тази година.

Въпреки впечатляващите си постижения в областта на извличането на данни и генерирането на съдържание обаче, той все още не е на висотата на човекоподобните машини, които познаваме от научната фантастика.

Един от акцентите, които подхраниха тазгодишното вълнение беше ChatGPT. Чатботът даде представа за постиженията в областта на компютърните науки, въпреки че не всички ефективно използваха пълния му потенциал.

ChatGPT на една година: Големият пробив, който разтърси технологичния святПрез изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света

AI предизвика и правни спорове.

През септември 17 автори подадоха съдебен иск срещу OpenAI, обвинявайки ги в "систематична кражба в масов мащаб". Този съдебен иск е сред различните мерки, предприети от загрижени писатели, всички насочени към противопоставяне на неразрешеното използване на техни произведения, защитени с авторски права, от програми за изкуствен интелект.

С наближаването на края на годината преговарящите от Европейския съюз постигнаха споразумение за първите в света всеобхватни правила за изкуствения интелект, с които се установява правен надзор над технологиите.

"ЕС става първият континент, който установява ясни правила за използването на AI", заяви европейският комисар Тиери Бретон, като похвали акта.

Пълна катастрофа или гениална идея: Какво е новият европейски закон за AIДоговорен след 36-часови преговори, Актът на ЕС за изкуствения интелект беше приветстван като исторически, но реакциите на технологичния сектор са смесени

От Twitter до X: Провокативната трансформация на Илон Мъск

Илон Мъск пое ръководството на Twitter през октомври 2022 г. като замени главния изпълнителен директор и висшия мениджмънт, и инициира промени, които превърнаха платформата в това, което сега се нарича X.

Оттогава компанията се сблъска с множество предизвикателства, включително обвинения в разпространение на дезинформация, значително намаляване на приходите от реклама и спад в ангажираността на потребителите.

Disney, Comcast и други известни рекламодатели спряха кампаниите си в X, след като доклад на Media Matters, либерална застъпническа група, разкри, че техните реклами се появяват заедно със съдържание в подкрепа на теориите на нацистите.

X Corp заведе съдебно дело срещу групата, обвинявайки я, че е "изфабрикувала" доклада, за да навреди на платформата и нейните рекламодатели.

Мъск се извини за антисемитския пост, но наруга напусналите X рекламодатели

Ситуацията ескалира, когато в страстно интервю Мъск използва остър език, за да критикува компаниите, които са спрели да рекламират в X. Той ги обвини в "изнудване" и, използвайки нецензурни изрази, им каза да се „разкарат“.