През 2023 г. лекарствата за отслабване като Wegovy на Novo Nordisk се наложиха като нов начин за справяне с рекордните нива на затлъстяване в САЩ.

През 2024 г. обаче голямото търсене и високите цени на тези медикаменти ще ги направят недостъпни за много пациенти, които биха могли да се възползват от тях, отбелязва Reuters.

Новите лекарства са известни като GLP-1 агонисти, които имитират действието на хормон, който забавя храносмилането и помага на хората да се чувстват сити за по-дълго време. По време на клиничните експерименти пациентите са загубили от 15 до 20% от телесното си тегло. Близо 120 милиона възрастни американци биха могли да се възползват от лечението, докато Novo твърди, че целевият пазар е над 760 милиона души със затлъстяване в световен мащаб.

Новите лекарства за отслабване разместват пазара на здравни продуктиВъпреки че се очаква този пазар да достигне 100 млрд. долара, пред компаниите в него има и предизвикателства

Изследователите са установили също, че медикаментите предпазват от сърдечни и бъбречни заболявания, като към този момент ги тестват за Паркинсон и алкохолна зависимост.

Въпреки това Novo Nordisk не може да произведе достатъчно количество Wegovy, за да задоволи търсенето, и го продава само в няколко от най-богатите страни в света. Затова много хора се обръщат към лекарството за диабет Ozempic, което съдържа същата активна съставка, помагаща за сваляне на килограми. Това пък води до недостиг на медикамента и нови здравно-застрахователни пречки за пациентите с диабет, които се нуждаят от него, посочва Reuters.

Eli Lilly and Co наскоро пусна на пазара Zepbound, друг GLP-1, за намаляване на теглото. Конкурентите от фармацевтичната индустрия, включително Pfizer и AstraZeneca също се опитват да навлязат на пазара, който се очаква да достигне 100 млрд. долара в рамките на десетилетие. Те тестват версии, които да са по-удобни и с по-малко странични ефекти.

Големите фармацевтични компании се впускат в нова надпревара за $100 млрд.Анализаторите очакват лекарствата за отслабване да се превърнат в златна мина в следващите години

Защо това е важно?

Когато лекарства като Wegovy действат, те могат да променят живота на хората, чието тегло увеличава рисковете за здравето им - от диабет до сърдечни и бъбречни заболявания. Много пациенти от години се борят със затлъстяването и установяват, че промените в диетата и физическите упражнения не са устойчиви сами по себе си, пише Reuters.

Въпреки това потенциалните разходи са извънредно високи, като цените на Wegovy и Zepbound в САЩ са над 1000 долара на месец. Настоящите данни показват, че пациентите трябва да продължат да ги използват дългосрочно, за да поддържат темпото на отслабване.

Частните здравни застрахователи намират начини да забавят или да откажат снабдяването на лекарствата. Някои лекари казват, че им е по-трудно да осигурят покритие за чернокожи и латиноамерикански пациенти, които разчитат на държавните здравни планове и са изправени пред по-голям риск от диабет и други усложнения.

Novo Nordisk за кратко изпревари LVMH като най-ценната компания в ЕвропаДатският производител на лекарства достигна пазарна капитализация от 421 млрд. долара

Какво предстои през 2024 г.?

Тези тенденции повдигат сериозни въпроси пред лекарите, които се опитват да разберат кои от техните пациенти се нуждаят най-много от тези лекарства и как да им осигурят достъп до тях.

Д-р Лорън Ебърли, асистент по сърдечносъдова медицина в Медицинското училище Perelman установява, че употребата на GLP-1 лекарства за диабет е по-ниска при чернокожи, азиатски и испански пациенти, ползващи частна здравна застраховка, отколкото при белите.

"Наистина сме загрижени за неравенствата, които това ще затвърди като пряк резултат от недостъпността на тези лекарства, особено за маргинализираните групи", казва Ебърли.

Д-р Лорън Ошман, доцент в катедрата по семейна медицина в Мичиганския университет очаква, че през 2024 г. много пациенти ще се окажат в невъзможност да си позволят новите медикаменти за отслабване. "Лекарите трябва да познават всички инструменти за лечение на затлъстяването - от интензивни консултации до по-старите и по-евтини лекарства, които водят до по-малък процент загуба на тегло, но все пак осигуряват полза за здравето", отбелязва Ошман.

Инвеститорите чакат от Pfizer по-голям скок в терапиите за отслабванеИнвеститорите чакат пробния период да приключи

Експертите казват, че трябва да се помисли и за това кой не се нуждае от тези продукти. Според някои оценки до 40% от хората със затлъстяване може да нямат други сериозни рискове за здравето.

"Медикаментите не трябва да се приемат от хора, които наистина нямат нужда от тях", казва д-р Сюзън Яновски, директор на отдела за изследване на затлъстяването в Националния институт по диабет в САЩ. За тези, които се нуждаят от тях, са необходими изследвания за това как да поддържат загубата на тегло в дългосрочен план и дали могат евентуално да намалят или да спрат употребата на лекарствата.

"Ние не искаме да повлияем само на теглото им. Крайната ни цел е да повлияем на начина, по който се чувстват, и евентуално на продължителността на живота им", посочва още Яновски.