Кралство Бутан планира да построи "град на осъзнатостта", който ще заема около 2,5% от територията на страната – площ, по-голяма от тази на Сингапур.

Градът от 1000 кв. км ще бъде построен близо до Гелефу, по южната граница на Бутан с Индия.

Новият град на осъзнатостта ще служи като икономически център и входна врата за туристите към останалата част на страната, според прессъобщение за проекта, цитирано от CNBC.

Кралят на Бутан Джигме Хесар Намгиел Вангчук заяви, че страната "не е в капана на наследството и може бързо да въвежда иновации, за да реализира планове, които други се колебаят да осъществят", се казва още в съобщението.

Бутан намалява с 50% таксата за чужденци в опит да си върне туриститеНовата ставка от 100 долара на нощувка ще влезе в сила от септември и ще продължи четири години

Гелефу е важен граничен пункт за индийските туристи.

Повечето други чуждестранни посетители обаче летят до международното летище Паро, близо до най-големия град и столица на Бутан, Тхимпху, който е с площ около 26 кв. км.

Подобно на планирания линеен град в Саудитска Арабия, наречен The Line, Gelephu Mindfulness City преосмисля начина, по който съвременните градове изглеждат, функционират и обслужват нуждите на жителите.

Генерален план

Генералният план на "Gelephu Mindfulness City" показва ниско- и средноетажен метрополис с ключови характеристики като ново международно летище, университет, здравно заведение за източна и западна медицина, хидропонна оранжерия, културен център, духовен център, пазар за местни стоки и хидроенергиен язовир, според плана.

Храмът-язовир Санкош ще има стълбища, които ще водят до издигнат храм, който Бярке Ингелс, основател и творчески директор на Bjarke Ingels Group, оприличи на "гнездо на тигъра от 21-ви век", позовавайки се на най-известната забележителност на Бутан.

Планираният град ще има 11 "лентовидни квартала", които включват 35-те реки и потоци в района.


X/ BIG_Architects/ Brick Visual

Кварталите ще бъдат проектирани като мандали, с повтарящи се модели, организирани около централно обществено пространство, според Bjarke Ingels Group.

За да се предпазят от наводнения, покрай реките ще бъдат изградени оризови полета, които "ще образуват градски тераси, спускащи се каскадно от хълмовете към долината", се посочва в доклада.

"Освен това те ще функционират като коридори на биоразнообразието за местната флора и фауна, оставяйки миграционните пътища на слоновете и други диви животни ненарушени."


X/ BIG_Architects/ Brick Visual

Град на благосъстоянието

Градът, който ще функционира в специален административен район в южната част на Бутан, ще се основава на известната философия на страната за брутното национално щастие.

"Градът на благосъстоянието е уникален с това, че дава приоритет не само на икономическото развитие, но и на личното благосъстояние на всеки жител", се посочва от създателите на проекта.

Вече е започнало изграждането на международно летище и пристанище.


X/ BIG_Architects/ Brick Visual

Въпреки това, няма определена дата за завършване на проекта, тъй като тя ще зависи от "развитието на бизнеса", заявиха представители на медиите пред CNBC. "Градът на осъзнатостта е дългосрочен проект, който ще продължи да расте и да се развива през следващите години", твърдят от MCC Media.