Добрите новини за германската икономика са малко. И последните икономически данни не допринасят много за промяна на тази ситуация.

Няколко ключови данни за 2023 г., а именно фабричните поръчки, износът и промишленото производство, бяха публикувани миналата седмица и показаха слаб край на годината, в който отново се появиха въпроси за това дали Германия е "болният човек на Европа".

"Данните потвърждават, че германската индустрия все още е в рецесия", коментира Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, пред CNBC.

Индустриалното производство е намаляло с 1,6% през декември на месечна база, а през 2023 г. като цяло е спаднало с 1,5% в сравнение с предходната година. Износът - който е основен крайъгълен камък на германската икономика - се понижава с 4,6% през декември и с 1,4%, или 1,562 трлн. евро, за цялата година.

Инфлацията в Германия спада и подхранва спекулации за лихвените процентиПо-ниската инфлация ще донесе облекчение на ЕЦБ, която продължава да се бори за понижаване до целевото равнище от 2%
Същевременно данните за фабричните поръчки на пръв поглед изглеждаха обещаващи, тъй като отразяваха 8,9% увеличение през декември спрямо ноември. Но този ръст "не е голям повод за успокоение", предупреждава Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics, като добавя, че той се дължи на няколко мащабни поръчки, които обикновено са волатилни.

"Поръчките, с изключение на широкомащабните, всъщност са спаднали до постпандемичното дъно", добавя тя.

Като цяло за 2023 г. в сравнение с предходната година фабричните поръчки са намалели с 5,9%.

“Въпреки че тези "твърди" данни от декември все още не предполагат, че се вижда възстановяване, последният доклад за индекса на мениджърите по поръчките показва, че най-лошото в производствения сектор може би скоро ще приключи”, казва Шмидинг. "Въпреки че при 45,5 пункта все още е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването, той се повиши до 11-месечен връх".

“Дори и при това положение икономическият растеж едва ли ще бъде неизбежен, акцентира, от своя страна”, Ерик-Ян ван Харн, макростратег за глобална икономика и пазари в Rabobank. "Все още не сме близо до активността в германската индустрия, която наблюдавахме преди пандемията. Все още очакваме скромно свиване през първото тримесечие, но то вероятно няма да е толкова силно, колкото през 23/Q4".

Железопътни и фермерски протести предизвикват сътресения в ГерманияИзправени пред нарастващи разходи и нови мерки за опазване на околната среда, земеделците продължават с протестите си
Други са още по-песимистично настроени по отношение на германската икономика.

"Ние се придържаме към прогнозата си, че германската икономика ще се свие с 0,3% през 2024 г. като цяло", заявява главният икономист на Commerzbank Йорг Крамер.

Това в общи линии би съответствало на представянето на германската икономика през 2023 г., когато тя се сви с 0,3% на годишна база, според данните, публикувани от Федералната статистическа служба миналия месец. Данните показаха и спад на брутния вътрешен продукт с 0,3% през четвъртото тримесечие, но Германия все пак успя да избегне техническата рецесия, която се характеризира с две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Това се дължи на констатацията на статистическата служба, че през третото тримесечие на 2023 г. се наблюдава по-скоро стагнация, отколкото свиване. Но ако икономиката се свие, както се очаква, през първите три месеца на 2024 г., Германия наистина ще изпадне в рецесия.

"Компаниите просто имат твърде много за преработване - глобално повишаване на лихвените проценти, високи цени на енергията, по-малко попътен вятър от Китай и ерозия на Германия като място за бизнес", обяснява Крамер, разглеждайки причините за спада.

Германският гигант Galeria обяви несъстоятелност след фалита на SignaНай-известният търговец на дребно в Германия, заяви, че търси нов собственик и вече преговаря с потенциални инвеститори
“Някои от тези насрещни ветрове могат да изиграят ключова роля и при влошаването на данните за износа”, посочва ван Харн от Rabobank. “Фактори като евтината енергия от Русия, силното търсене от страна на Китай и нарастващата световна търговия в продължение на десетилетия стимулираха износа на Германия, "но сега те отслабват".

Ако погледнем отвъд чисто икономическите аспекти, националната и международната политика също може да представлява риск за икономиката на страната, смятат експертите.

Коалиционното правителство на Германия е подложено на натиск, след като премина през бюджетна криза след решение на Конституционния съд, че пренасочването на неизползван дълг, поет по време на пандемията, към текущите бюджетни планове е незаконно.

Това остави дупка от 60 млрд. евро в бюджетните планове на коалицията и тъй като средствата бяха разпределени за следващите години, кризата вероятно ще се прояви отново в края на годината, когато започва планирането на бюджета за 2025 г.

Удовлетвореността на избирателите от правителството също е ниска, като в момента в проучванията води опозиционната партия ХДС, следвана на второ място от германската крайнодясна партия AfD. Подкрепата за последната обаче спадна през последните седмици на фона на протестите срещу крайната десница, обхванали страната, при които стотици хиляди германци излязоха по улиците.

“Изборите в САЩ също биха могли да усложнят ситуацията”, смята Шмидинг. "Заплахите за търговска война от страна на Тръмп могат да бъдат значителен негатив за Германия, ако той спечели изборите".