След близо 4 години отсъствие, Eastern & Oriental Express отново тръгва по релсите.

Тази седмица влакът, управляван от компанията за луксозни пътувания Belmond, посрещна първите си пътници, след като излезе от движение през пандемията.

Емблематичната железница работи в Югоизточна Азия от 1993 г., когато за първи път започва да превозва пътници между Сингапур и Банкок, припомня CNBC.

Какво ново

Няколко ключови елемента на влака обаче са променени, включително маршрутът му.

Сега Тайланд e заменен с две нови пътувания, които започват и свършват в Сингапур, и разглеждат различни части от Малайзия.

От Orient Express La Dolce Vita до NostalChic: Ренесанс на жп пътешествиятаТърсенето на високоскоростни влакове, луксозни маршрути и дневни и нощни влакове на дълги разстояния се увеличава по цял свят

Арно Шампеноа, старши вицепрезидент по маркетинга и марката на Belmond, коментира, че промяната се налага, тъй като за последните четири години предпочитанията на пътниците също са станали различни и сега те държат да опознават дестинациите на по-дълбоко ниво.

"Идеята беше да се съсредоточим върху една държава и да предложим два различни маршрута. Така че на западния бряг минаваме през Сингапур до Пенанг, а след това до Лангкави. А на другия маршрут отиваме в националния парк на Малайзия, за да усетим джунглата и природата", обяснява експертът на компанията.

Новите маршрути са сезонни, като "Същността на Малайзия" ще се изпълнява от ноември до февруари, а "Дивата Малайзия" – от март до октомври.

Влакът също е обновен в малайзийски стил - от интериора на купетата до храната.

Вечерята и следобедният чай са създадени от Андре Чанг, прочутия тайвански готвач от сингапурския ресторант Andre, отличен с две звезди "Мишлен".

Оригиналният Ориент Експрес се завръща в Европа през 2024 г.Когато през 2015 г. френският историк Артър Мететал е натоварен със задачата да открие и документира оцелелите оригинални вагони на легендарния Ориент Експрес за френската национална влакова услуга SNCF, той се натъква на анонимен видеоклип в YouTube

Цената

Цените за четиридневни пътувания с три нощувки започват от 3410 долара на човек, което включва храна, напитки и планирани развлекателни дейности.

Това е по-евтино от други луксозни влакове, които използват версии на Oriental Express, включително венецианския Simplon-Orient-Express на Belmond, който изпълнява маршрути из Европа от 1982 г.

Според уебсайта на компанията цените започват от 4430 долара на човек за еднодневно пътуване в исторически вагон.

Най-интересните нови влакови маршрути в Европа през 2023 и 2024 г.Държавите в ЕС все повече инвестират в железопътни линии, които да осигуряват по-добри и по-бързи връзки

Цената на влаковете Orient Express La Dolce Vita на Accor, които ще започнат да се движат по-късно тази година, е 2686 долара на човек на вечер за луксозна кабина.

Според уебсайта на компанията пътниците могат да се регистрират предварително за пътуванията, които се извършват предимно в Италия.

Цените за влаковете La Dolce Vita на Accor отбелязват чувствително повишение, след като предварителната резервация беше отворена за първи път през декември 2022 г. с цени от 2153 долара на човек на нощ.