В началото на февруари проливните дъждове и бури в Южна Калифорния поставят три имения в Дана Пойнт в изключително тревожно положение.

Имотите на стойност милиони долари в окръг Ориндж са буквално на ръба на океанска скала, след като част от нея изчезва в следствие на свлачища, причинени от пороите.

На 4 февруари губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обявява извънредно положение в окръзите Лос Анджелис, Ориндж, Ривърсайд, Сан Бернардино, Сан Диего, Сан Луис Обиспо, Санта Барбара и Вентура.

В Дана Пойнт въздушни снимки документират отломките от скалите, а терасите на три от най-луксозните имения вече стърчат над пропастта, пише BusinessInsider.


Getty Images

Общата стойност на недвижимите имоти се оценява на 42,9 млн. долара, съобщава The New York Post, като се позовава на компанията Redfin.

Любопитна подробност е, че геотехнически и строителен инженер вече са инспектирали едно от трите имения - къщата с А-образна рамка и са установили, че "няма непосредствена заплаха за нея", тъй като е достатъчно отдалечена от ръба.

Други обаче нямат този късмет. В Лос Анджелис бурите предизвикват 562 кални свлачища, след които 15 къщи получават червена маркировка като опасни за обитаване, допълва Los Angeles Times.

Припомняме, че екстремните климатични явления стават все по-чести и представляват заплаха не само за собствениците на луксозни жилища, но и за наематели.

Над 18 млн. жилища с евтин наем са изложени на риск от бедствияПрез 2023 г. в САЩ е имало 28 метеорологични и климатични бедствия с щети на стойност 1 милиард долара или повече, което е рекорд

Според последния доклад за американските жилища под наем, изготвен от Съвместния център за жилищни проучвания към Харвардския университет, над 18 милиона жилища под наем в САЩ са изложени на рискове, свързани с климата и метеорологичните условия, съобщава CNBC.

Изследователите от Харвард съчетават данните от Националния индекс на риска на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации с петгодишното проучване на американската общност, за да установят кои жилища се намират в районите, в които се очаква да има годишни икономически загуби от екологични опасности като пожари, наводнения, земетресения, урагани и др.

Освен това, според проучванията на First Street Foundation, около два пъти повече имоти в САЩ са изложени на риск от наводнения. А застраховката е задължителна само за имоти, които се намират в официалните заливни зони, допълват експертите.