Деветата по големина банка в САЩ Capital One заяви, че ще купи Discover Financial Services за повече от 35 милиарда долара.

Придобиването ще даде на Capital One заемодател на кредитни карти с пазарна стойност от малко над 52 милиарда долара - мрежа, която значително ще увеличи силата му в платежната екосистема.

Въпреки че е много по-малък от Visa и Mastercard, Discover е един от малкото конкуренти на тези компании в САЩ и е един от малкото издатели на карти, които също имат разплащателна мрежа.

Съгласно условията на сделката акционерите на Discover трябва да получат 1,0192 акции на Capital One за всяка акция на Discover, което представлява премия от около 27% въз основа на цената на затваряне на Discover в петък. След приключване на сделката акционерите на Capital One ще притежават близо 60% от комбинираната компания, а акционерите на Discover ще притежават останалата част, посочва The Wall Street Journal.

Capital One прави голям залог в период на бум в сектора на кредитните карти. Все повече потребители преминават от плащане в брой към картово в резултат на щедрите програми с награди и дигитализацията на търговията – преход, който се ускори с пандемията.

Деветата по големина банка в страната и основен издател на кредитни карти използва Visa и Mastercard за повечето от своите карти. Банката планира да прехвърли поне някои от своите карти към мрежата на Discover, като същевременно продължи да използва Visa и Mastercard за други. Тези по-големи мрежи имат по-голямо приемане от търговци в чужбина, отколкото Discover.

Capital One също така планира да поддържа марката Discover на картите и мрежата си, ако регулаторите позволят сключването на сделката, която идва след бурен период за Discover, включващ засилен регулаторен контрол и промяна в ръководството.

Компанията разкри миналата година, че вътрешен преглед е установил, че е класифицирала погрешно определени сметки с кредитни карти в началото на 2007 г., като неправилно ги е поставила в най-високата ценова категория за търговец и купувач. Компанията установи пасив от 365 милиона долара, отчитайки прогнозната компенсация, дължима на търговци и приобретатели.

През последното десетилетие други големи банки и технологични компании вече са се обръщали към Discover за придобиване на целия или част от бизнеса им. Технологичните компании са се интересували от придобиването на мрежата на Discover, за да могат да играят по-централна роля в плащанията, но предишните висши ръководители в компанията не са се интересували от отделянето на кредитирането от мрежата.

За Capital One сделката също така ще разшири допълнително броя на притежателите на карти, които ще счита за клиенти за своя бизнес с кредитни карти. Много притежатели на карти Discover имат висок кредитен рейтинг.

Discover също така има потребителски депозити, повечето от които са в спестовни сметки, което позволява на Capital One да продължи да разширява вече голямото си присъствие в тази област.

От около десетилетие големите банки в САЩ агресивно се състезават за клиенти, като пускат нови кредитни карти или подобряват съществуващите си с повече оферти или програми за точки.

Дълговете по кредитни карти намаляха по време на пандемията, но отново се покачват.

Дългът по кредитни карти в САЩ достигна рекордно високо ниво през 2022 г., което се дължи отчасти на покачващите се цени и намаляващите спестявания, припомня WSJ.

Нарастващото използване на кредитни карти също така е благоприятно за милиардите долари обменни такси, които банките събират всяка година. Таксите се определят от картови мрежи и се плащат от търговците, когато потребителите пазаруват с карти. Притежавайки мрежата Discover, Capital One ще може да договаря обменни такси и други условия директно с търговците за транзакции с карти, които пътуват през неговата мрежа, което прави Capital One още по-силен конкурент на Visa и Mastercard.