Тя е на 25 години и е притеснена. Стои и чака да влезе в кабинета за записан час, който е отлагала вече два пъти от страх. Казва се Имоджен Кембъл и живее в Лондон. Носи със себе си скици на бижута за зъби.

„Страх ме беше, че ще имам проблем в работата, защото съм в сферата на финансовите услуги. Там хората са консервативни – строги костюми и т.н. А аз не съм такава“, казва Кембъл.

Сега обаче е решила да предприеме тази стъпка. И чака за часа си. Все повече и повече хора си поставят украшения на зъбите, пише The Guardian. Тази тенденция, преживяла своите пикове през 90-те и в началото на този век, отново е на мода. Разликата е, че днес бижутата са доста по-разнообразни и се работи и по желание на клиента.

Покритията могат да са цветни, скъпоценни камъни, от златo, от диаманти. Зависи колко може да се плати за това удоволствие. И ако някой си мисли, че само жени и момичета си украсяват зъбите, се лъже. Модата се пренася и при мъжете, и при по-възрастните. Както казва Кембъл:

„Хората стават по-дръзки и нямат притеснения да изразяват себе си. Някои си правят татуировки, защо аз да не мога да си поставя украшения на зъбите“.

Наскоро Патрис Нуеле, която работи в студио за такива услуги, е поставила бижу на 60-годишна жена. „Тя наистина го смяташе за много стилно и беше доволна“, разказва Нуеле. В момента най-актуалната тенденция е „конфети“. Това означава украса на много зъби, често пъти със скъпоценни камъни, но не само. В миналото доста популярни са били и цветята, плодовете и пеперудите. Цената за поставяне на един камък е около 35 паунда или малко над 80 лв.

Всичко ново е добре забравено старо, разбира човек, ако си поговори с Никол Лок, собственичка на студио в Нюкасъл, което предлага такива услуги. „Беше същото през 90-те, когато аз бях тийнейджър. Виждала съм да се завръщат тенденции и от 60-те, и от 70-те години. Всъщност просто се въртим в кръг“, казва тя.

Лок смята, че на камъните върху зъбите все повече ще се гледа като на татуировките, макар че са временни. Тя забелязва засилването на тенденцията през 2022 г., а днес се достигат пикове. Как се слага украшението? Градската легенда гласи, че има хора, които дори си пробиват зъбите в името на красотата. Естествено, това не е вярно, поне доколкото става дума за камъни.

Процесът всъщност включва камъче с размер от 1 до 4 милиметра. Върху зъба се слага киселина, за да се създаде пореста повърхност, т.е. такава, върху която лесно се лепи. След това се нанася лепилото, което се втърдява с UV светлина. Цялата процедура отнема около 20 минути и е безболезнена. Украсата е временна и може да издържи около две години, но може и по-малко. Зависи от поддръжката, устната хигиена и колко често човек я докосва с език.

Откъде тръгва тази тенденция?

Експертите в бранша я свързват с пандемията. Смята се, че по време на продължителните локдауни затворените по домовете си хора са започнали да обръщат по голямо внимание на недостатъци като криви или пожълтели зъби, а от там пътят до украсата е кратък. В този период във Великобритания се отчита повишено търсене на лечение при ортодонти. И след като зъбите са изправени и избелени, защо да не бъдат украсени?

Студиата, предлагащи това твърдят, че процедурата е безвредна. Има обаче зъболекари, които казват, че това е поредната опасна мода. Специалисти обясняват, че почистването в зоната на бижутата може да е много трудно, което пък би могло да доведе до редица проблеми, най-малкият от които е кариес, а най-големият – загуба на зъб. Услугата обаче не е незаконна, стига да се използват продукти, одобрени за употреба.

Всички обаче са съгласни, че подобно нещо не трябва да се прави в домашни условия. Макар че онлайн могат да се намерят доста инструкции, винаги има риск от инфекция или дори задушаване при евентуално поглъщане. Известните също са в тренда. Певци и особено хип-хоп изпълнителите отдавна демонстрират богати украшения по зъбите си. Всъщност те са станали донякъде задължителни за стила им.

Те обаче често действат по-радикално, поставяйки си т.нар. grills, т.е. украшение, което покрива изцяло предните зъби. Проблемът при него отново е с хигиената. Смята се, че ако някой носи такова нещо, би му било доста трудно да измие зъбите си качествено. А с ниската хигиена идват и редица проблеми.

Grills обаче не са само за мъже, обяснява Соланж Гарсия, основателка на студио за поставяне на зъбни бижута. Тя посочва, че повече от половината й клиенти са жени, а голяма част от тях смятат тези бижута за луксозна инвестиция. И с право, защото поставянето на по-голямо украшение, което комбинира например злато и диаманти или скъпоценни камъни може да струва хиляди. Специалистите в бранша отиват и по-далеч, обяснявайки, че това всъщност е възможно най-уникалното бижу. Защото един годежен пръстен може да пасне и на чужд пръст, но форма за зъби – едва ли. Затова, ако клиентът желае, в нея могат да бъдат вплетени символи, означаващи много за него – спомени от детството, за любими хора и т.н. Стига да е готов да си плати.