Дубай има нова туристическа атракция – най-дългият окачен инфинити басейн в Обединените арабски емирства.

Съоръжението се намира върху новооткрития небостъргач One Za'abeel, който представлява най-дългата конзолна сграда в света.

Самият басейн е с дължина 120 метра, пише CNN.

Конзолната конструкция е свързана само в единия си край и се издига хоризонтално без опора.

Тя е част от 230-метрова структура, наречена The Link, която свързва двете кули на луксозния комплекс, осигурявайки пространство за общи съоръжения и удобства на живот, обяснява Фади Джабри, главен изпълнителен директор на Nikken Sekkei Dubai, архитектурната компания, автор на сградата.

"Левитиращ във въздуха", гигантският стъклен коридор е инженерно чудо, допълва той.

Локацията на небостъргачите е пресечена от шестлентова магистрала, което означава, че изграждането на съоръжения на нивото на земята не е било възможно и "имаше нужда тези места да се съединят отново", обяснява Джабри.

Разработчиците на имота преговарят за използването на пространството под и над пътя, което им позволява да свържат двете кули с търговски център под пътя и с Link над него.

Висока и широка 25 м, конзолата има три етажа и е ключова дестинация за гостите на хотела и жителите на сградата, казва Бадр Бенряне, директор в One&Only Za'abeel, който заема последните 30 етажа на една от кулите.

Вечност и лукс: Ето я най-високата часовникова кула с жилища в светаAeternitas ще бъде най-високата жилищна часовникова кула в света с височина 450 м - четири пъти повече от лондонския Биг Бен и само с 22 м по-малко от Central Park Tower в Ню Йорк

Височината на връзката от 100 метра и прозорците от пода до тавана осигуряват 360-градусова гледка към града и пустинята отвъд него, откъдето идва и името на сградата ("Za'abeel означава белите пясъци на региона").

Конзолата е важна не само за социалното пространство на сградата, но и за нейния дизайн: двете кули са построени леко наклонени навън, така че тежестта на The Link да ги придърпа навътре, укрепвайки цялостната структура.

Тежащата близо 10 000 тона сграда е изградена от осем части и е вдигната на място с помощта на кранове за три дни, което налага няколко пъти да се затваря пътят под нея.

От Armani до Versace: Поглед отвътре в ултра луксозните бранд резиденцииБроят на бутиковите резиденции се е увеличил със 160% през последното десетилетие и се очаква да се удвои до 2030 г.

Първоначално се очакваше проектът на стойност 1 млрд. долара да бъде открит в края на 2021 г., но строителството беше забавено поради пандемията.

"При липсата на плаж и други водни дейности, нашите гости ще имат на разположение The Link като детска площадка", допълва Бенряне. "Вдъхновена е от оживените улици на мегаполисите: това е футуристичен булевард, така че докато се разхождате по средата на The Link, ще имате различни преживявания."

Осемте ресторанта на The Link включват ресторант край басейна, в който се предлагат японско-перуански ястия. "От едната страна е ресторантът с тераса и закрити места, а от другата е клубът на басейна, където имаме невероятни ВИП кабини, шезлонги и дюшеци", казва Бенряне.


Facebook/ One Za'abeel

Инфинити басейнът обаче е една от най-интересните забележителности.

"На практика се намирате в този безкраен басейн и под вас няма нищо. Плувате сред облаците с изглед към града – прекрасно е."

Уникалното пространство с регулирана температура и подводни високоговорители е отворено за гостите на хотела и жителите на One Za'abeel, въпреки че има и дневен пропуск за басейна, който започва от 272 долара на човек и достига до 10 000 долара за ВИП кабини, които са оборудвани със собствена озвучителна система, климатик, душове, трапезарии и частна градина.



Дубай е дом на няколко басейна рекордьори: през 2021 г. Aura Skypool стана най-високият в света 360-градусов инфинити басейн, а най-високият в света инфинити басейн в сграда е 293,9-метровият басейн на 77-ия етаж на Address Beach Resort в Джумейрагейт.

Снимки: Facebook / One Za'abeel