SpaceX изгражда мрежа от стотици шпионски спътници по класифициран договор с американска разузнавателна агенция, съобщaват пред Reuters източници, запознати с програмата, което показва задълбочаване на връзките между космическата компания на милиардера Илон Мъск и агенциите за национална сигурност.

Мрежата се изгражда от бизнес подразделението Starshield на SpaceX в рамките на договор на стойност 1,8 млрд. долара, подписан през 2021 г. с Националната разузнавателна служба (NRO) - разузнавателна агенция, която управлява шпионски сателити, казват те.

Плановете показват степента на участие на SpaceX в разузнавателни и военни проекти на САЩ и илюстрират по-дълбоките инвестиции на Пентагона в огромни сателитни системи в ниска околоземна орбита, насочени към подпомагане на сухопътните сили. Ако програмата бъде успешна, твърдят още източниците, тя ще повиши значително способността на американското правителство и военните да откриват бързо потенциални цели почти навсякъде по света.

Договорът е сигнал за нарастващо доверие от страна на разузнавателната институция към една компания, чийто собственик влезе в конфликт с администрацията на Байдън и предизвика полемика във връзка с използването на сателитната свързаност Starlink във войната в Украйна.

Wall Street Journal съобщи през февруари за съществуването на класифициран договор за 1,8 млрд. долара за Starlink с неизвестна разузнавателна агенция, без обаче да посочва подробно целите на програмата. Сега Reuters за първи път разкрива, че той е свързан с изграждането на нова мощна шпионска система със стотици спътници, притежаващи възможности за заснемане на Земята, които могат да работят като рояк в ниски орбити, и че шпионската агенция, с която работи компанията на Мъск, е именно NRO.

Все още не е ясно кога новата мрежа от спътници ще започне да функционира. SpaceX, най-големият сателитен оператор в света, не е отговорил на запитването на информационната агенция, но от NRO признават мисията си за разработване на сложна сателитна система и партньорствата си с други правителствени агенции, компании, изследователски институции и държави.

"Националната разузнавателна служба разработва най-способната, разнообразна и устойчива космическа система за разузнаване и наблюдение, която светът някога е виждал", заявява говорител на службата.

Спътниците могат да проследяват цели на Земята и да споделят тези данни с американските разузнавателни и военни служители, твърдят източниците. По принцип това би позволило на правителството на САЩ бързо да заснема непрекъснати изображения на дейности почти във всяка точко на света, което би подпомогнало разузнавателните и военните операции От 2020 г. насам са изстреляни около дузина прототипи, наред с други спътници с ракети Falcon 9 на SpaceX.

Правителствената база данни на САЩ за обекти в орбита показва, че няколко мисии на SpaceX са разположили спътници, за които нито компанията, нито правителството някога са признавали. Двама източници потвърждават, че това са именно прототипи за мрежата Starshield.

Пентагонът вече е голям клиент на SpaceX, като използва нейните ракети Falcon 9 за извеждане на военни товари в Космоса. Първият прототип на сателита Starshield, изстрелян през 2020 г., е бил част от отделен договор на стойност около 200 млн. долара, който е помогнал на компанията да се позиционира за последващото възлагане на поръчката на стойност 1,8 млрд. долара.

Планираната мрежа Starshield е отделна от Starlink - разрастващото се търговско широколентово съзвездие на SpaceX, което разполага с около 5500 сателита, за да предоставя глобален интернет на потребителите, компаниите и правителствените агенции. Класифицираното съзвездие от шпионски спътници е една от най-търсените от правителството на САЩ възможности в Космоса, тъй като е предназначено да предлага най-постоянно, широкообхватно и бързо покритие на дейностите на Земята.

"Никой не може да се скрие", казва един от източниците за потенциалните възможности на системата, когато описва обхвата на мрежата.

Мъск, който е и основател и главен изпълнителен директор на Tesla и собственик на компанията за социални медии X, е двигател на иновациите в Космоса, но предизвика разочарование сред някои служители в администрацията на Байдън заради стриктния си контрол върху Starlink в Украйна, където киевските военни я използват за сигурни комуникации в конфликта с Русия. Това управление на Starlink във военна зона от страна на Мъск, а не на американската армия, създаде напрежение между него и правителството на САЩ.

Мрежата Starshield е част от засилващата се конкуренция между САЩ и техните съперници да се превърнат в доминираща военна сила в Космоса, отчасти чрез разширяване на системите за шпионски спътници от обемисти и скъпи космически апарати на по-високи орбити. Едновременно с това държавите разполагат и огромна мрежа от нискоорбитални сателити, която може да осигури по-бързо и почти постоянно заснемане на Земята.

Китай също планира да започне да изгражда свои собствени сателитни съзвездия, а Пентагонът предупреди за заплахи с космическо оръжие от страна на Русия, което може да бъде в състояние да обезвреди цели сателитни мрежи. Затова и Starshield има за цел да бъде по-устойчив на атаки от страна на сложни космически системи.

Мрежата също така е предназначена да разшири значително възможностите на американското правителство за дистанционно наблюдение и ще се състои от големи спътници със сензори за изображения, както и от по-голям брой ретранслационни спътници, които ще предават данните от изображенията и други комуникации в мрежата, използвайки междуспътникови лазери, твърдят източниците.

NRO включва персонал от Космическите сили на САЩ и ЦРУ и предоставя класифицирани сателитни изображения за Пентагона и други разузнавателни агенции.