В процеса по кандидатстване за работа често има известно количество "лъжа".

Някои кандидати вероятно разкрасяват постиженията си и омаловажават по-трудните ситуации.

Факт е, че в този процес всички играят игра, а понякога това означава да преувеличават. Но има три неща, за които никога не трябва да лъжете на интервю за работа, пише BusinessInsider.

1. Къде сте работили и за какъв период

При проверката на миналото ще бъдат изброени работодателите, които сте имали, заедно с периодите на заетост.

Не е добра идея да попълвате автобиографията си, за да скриете пропуски в заетостта, или да посочвате примери от места, където никога не сте работили.

Това вероятно ще повдигне сериозни въпроси относно вашата почтеност и може да доведе до отмяна на предложението.

Вместо това: Избройте всички работодатели и отбележете годините, а не месеците, през които сте работили. Така ще сведете до минимум впечатлението, че при необходимост сте сменяли работата си.

Ако сте работили на свободна практика, обединете в едно позициите и посочите датите в рамките на този период и проектите, по които сте работили.

Така ще изглеждате по-сплотени, отколкото ако изброявате поредица от краткосрочни проекти. Можете да назовете компаниите, с които сте работили, но не намеквайте за заетост, ако това е бил просто еднократен проект.

2. Препоръки

Макар че може да е изкушаващо да използвате фалшиви препоръки, когато не сте сигурни какво ще споделят предишните ви работодатели, това не е добра идея.

Компаниите обикновено проверяват препоръките, за да разберат проектите и инициативите, по които сте работили, и как сте повлияли на бизнеса.

Справка, която не успява да формулира това ясно и конкретно, може да причини повече вреда, отколкото полза.

Някои червени знамена за мениджъра по човешки ресурси могат да бъдат, ако LinkedIn на референта не показва, че е работил в същата компания като вас, или ако всичките ви референти имат лични имейл адреси вместо служебни. Това може да породи съмнения за вас като кандидат и да доведе до въпроси.

Ако сте достигнали до етапа на референцията при потенциален работодател, той се вълнува от вас.

Препоръките са просто, за да потвърдят, че действително сте подходящ кандидат. Последното нещо, което искате да направите, е да поставите под съмнение това чрез хората, които посочвате в тях.

Вместо това: Помислете за ментори или колеги с по-висша длъжност.

Първо, прегледайте предишните си мениджъри и ръководители и определете тези, за които знаете, че са били на ваша страна. Ако нямате бивш ръководител, който да може да гарантира за вас, помислете за друг ментор или човек с по-висша длъжност.

Изберете и няколко колеги. Уведомете всеки от тях, че бихте искали да го използвате като референт и проверете дали е съгласен. Предоставете автобиографията си и подчертайте няколко скорошни постижения.

Работодателите ще искат да чуят мнението на поне един ръководител и други заинтересовани страни, които познават работата ви, за да могат да получат по-цялостна представа за вас и стила ви.

3. Твърди умения

Всеки преувеличава, когато иска да обрисува опита си в положителна светлина. Но никога не измисляйте умения или експертни познания в област, в която нямате опит.

Дори и да получите работата, истината ще излезе наяве, когато компанията ви оцени. Липсата на необходимите умения може да доведе до неуспешно представяне и да навреди на репутацията ви.

Възможно е дори да останете без работа само след няколко седмици, което може да ви постави в още по-лоша ситуация, тъй като ще започнете отначало търсенето на нова работа.

В същото време, ако сте били честни, може да бъдете разгледани за други длъжности, които действително биха ви подхождали.

Вместо това: Надграждайте уменията в описанието на длъжността

Преди интервюто прочетете внимателно описанието на длъжността, за да определите най-важните умения за изпълнение на работата и отделете известно време, за да изградите такива в необходимата област. Гледайте видеоклипове или се упражнявайте, например.

По време на интервюто отбележете, че тази област е по-нова за вас, но подчертайте работата, която сте свършили, за да усвоите уменията.

Ако нямате опит, не забравяйте да изброите подобни умения, които имате. Може никога да не сте програмирали на Python, но познавате много добре Java и Ruby on Rails.

Подчертайте това, което можете да предложите. Споделете примери за случаи, в които бързо сте се справили в нова област.

Така ще покажете, че макар и да учите, сте човек с голяма инициативност, който няма да бъде възпрепятстван от липсата на опит.