Годишният темп на инфлацията в Обединеното кралство е достигнал най-ниското си ниво от две години и половина през март, което стимулира очакванията за понижаването на основния лихвен процент от Английската централна банка (BOE).

През март потребителските цени са били с 3,2% по-високи от същия месец година по-рано, съобщи в сряда Службата за национална статистика на Великобритания, цитирана от The Wall Street Journal. Въпреки това показателят, който е най-ниският от септември 2021 г. насам, е малко по-висок от очакваните 3,1% според консенсуса на икономистите.

Предлагайки допълнителна увереност на политиците в BOE, базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните, също спадна до 4,2% от 4,5% през февруари.

BOE остави основния си лихвен процент непроменен на 16-годишния връх през март, но сигнализира, че вероятно ще го намали по-късно тази година, без да предостави насоки за точния момент.

"Докато инфлацията продължава да спада бързо през следващите месеци, както очакваме, BOE все още може да се чувства комфортно да намали лихвените проценти през юни", коментира заместник-главният икономист на Capital Economics за Великобритания Рут Грегъри, цитиран от WSJ.

Стабилното понижение на инфлацията контрастира с развитието в САЩ, където данните за март отбелязаха ръст на инфлацията, а цените скачат по-бързо от очакваното вече три поредни месеца. Това накара някои пазарни участници да намалят прогнозите си за съкращения от страна на Федералния резерв.

Докато САЩ се радват на стабилен икономически растеж, активността във Великобритания остава потисната, след като в края на 2023 г. икономиката изпадна в рецесия. Повечето икономисти оценяват, че през първото тримесечие на тази година Великобритания се е върнала към растеж, но не очакват силно възстановяване през тази година.

"Динамиката на инфлацията в Европа и САЩ е различна", заяви управителят на Английската централна банка Андрю Бейли във вторник. "В САЩ има по-голям инфлационен натиск, обусловен от търсенето, отколкото наблюдаваме при нас".

Инвеститорите очакват, че BOE ще намали основния си лихвен процент през юни, а през останалата част на 2024 г. ще предприеме стабилни облекчения в опит да стимулира икономиката. Значително разминаване между централната банка и Фед обаче може да доведе до отслабване на паунда и повишаване на цените на вносните стоки и услуги.

Въпреки това Английската централна банка все още е изправена пред предизвикателства, свързани с постигането на целта за инфлация от 2%. Политиците се опасяват, че силният растеж на заплатите ще доведе до нова серия от повишения на цените, особено в трудоемкия сектор на услугите.

Инфлацията там е останала сравнително висока и през миналия месец възлиза на 6,0%. Въпреки това мартенската инфлация се появи, след като данните показаха, че прирастът на заплатите е продължил да намалява, а безработицата - макар и все още ниска според историческите стандарти - се е повишила.

Инфлацията е спаднала от 11,1% през октомври 2022 г., след като цените на енергията скочиха в резултат от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Английската централна банка повиши основния лихвен процент от 0,1% през декември 2021 г. до сегашните 5,25% - най-високата стойност от 2008 г. насам.