За Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на JP Morgan, това никак не е добра идея.

За покойния Чарли Мънгър, дългогодишен лейтенант на Уорън Бъфет, това е "огромна глупост".

За американския сенатор Елизабет Уорън такава инвестиция е чудесен инструмент, ако сте терорист, наркодилър или измамник.

Може би. Но ето още нещо, което не спира да бъде повтаряно за Биткойн (BTC) : Няма да изчезне скоро. И това, което някога беше почти всеобща съпротива срещу него на Уолстрийт, изчезва с всеки изминал ден.

Халвингът - дългоочаквано събитие за всички криптоманиаци - е ключов момент, който се отразява на пейзажа на цифровите активи, раждайки страх от пропускане на доходоносни възможности (или т.нар. FOMO).

Тъй като Кралят на криптовалутите продължава пътуването си към ограничено предлагане, събитието е част от основен механизъм, заложен в неговия протокол. Това явление, което се случва приблизително на всеки четири години, има значителни последици за Биткойн миньорите, инвеститорите и по-широката екосистема на криптовалутите.

Може би защото това се случва през определен период от време, биткойнърите са склонни да очакват с нетърпение Халвинга повече от празници като Деня на Биткойн пицата или годишнината от публикуването на бялата книга от Сатоши Накамото (тя описва концепцията и принципите на токена и служи като основополагащ документ). Но това няма да е завинаги.

След като всички 21 милиона биткойна бъдат добити, Халвингът ще изпълни предназначението си и ще бъде прекратен (вероятно през 2140 г.). Защо мистериозният основател Накамото го е направил по този начин? Никой не знае. Точно както няма реална представа защо е избрал токените да бъдат 21 милиона на брой. Съществуват много предположения, които се опитват да осмислят тези на пръв поглед произволни елементи от дизайна на най-голямата криптовалута в света. Но ако има нещо сигурно за Биткойн, то е, че има склонност да разделя мненията.

В този ред на мисли тазгодишното събитие, което е уникално по ред причини – както геополитически, така и регулаторни, ще индикира за доверието в криптопазара.

Веселин Георгиев, мениджър за България на най-голямата крипто борса в света Binance, го описва така:

Този Халвинг със сигурност ще е различен и по още една причина. За първи път виждаме, че цената на Биткойн регистрира исторически връх не няколко месеца след събитието, както се случваше в миналото, а още преди него.

Георгиев е на поста кънтри мениджър на Binance от 2022 г., като под негово ръководство компанията локализира 100% от услугите си за българския пазар. Той отговаря за цялостната дейност на Binance у нас, включително маркетинг, бизнес операции, корпоративни клиенти и отношения с държавните институции. Поддръжник е на Биткойн и блокчейн технологиите, а пред Profit.bg предлага експертен коментар относно Халвинга и цялостното състояние на криптопазара.

Как бихте коментирали динамиката в цената на Биткойн от началото на 2024 г.?

Динамиката в цената на Биткойн през тази година е свързана с две значителни новини. На първо място видяхме одобрение на спот борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ, което допринесе значително за по-лесния достъп на мейнстрийм и най-вече на институционалните инвеститори зад Океана до Биткойн.

Преди ЕTF-ите търговията и съхранението на криптовалутата беше значително предизвикателство за по-традиционните инвеститори като се вземат предвид регулаторните и техническите затруднения. Борсово търгуваните фондове премахват нуждата от управление на цифрови портфейли или нуждата от директна работа с криптоборси, като намаляват сложността за инвеститорите, които са по-малко технически грамотни. Премахването на тези бариери, разбира се, увеличи търсенето на Биткойн, а знаем че това е криптовалута с ограничено предлагане.

Разбира се, има и нещо друго – одобрението на Биткойн ETF от Комисията по ценни книжа в САЩ може да се разглежда и като валидация и признание.

Криптовалутите вече не се разглеждат като територия, запазена единствено за технологични нърдове, а са инвестиционен инструмент, достъпен за широката публика и големите институции.

Важно е да се отбележи, че търговията с Биткойн ETF-и не е безрискова по подобие на директната търговия с крипто активи.

Другият сериозен фактор е предстоящият Халвинг, който ще намали наградите на миньорите с 50%.

Това събитие се случва на всеки 210 000 блока на Биткойн мрежата или грубо казано на всеки 4 години. Казано с прости думи – само след няколко дни два пъти по-малко нови Биткойни ще влизат в циркулация. Халвингът на всеки 4 години ще продължи да намалява предлагането докато достигнем до максималното такова на 21 милиона Биткойна, което не може да бъде надвишено. Именно лимитираното предлагане различава Биткойн от традиционните валути и заради това той често бива сравняван със златото. При намалено предлагане, повишено търсене и равни други условия се създават предпоставки за покачване на цените.

Разбира се криптовалутите са част от по-широка екосистема. Следователно те не са имунизирани от влиянието на външни глобални фактори като икономическо развитие, инфлационни нива, лихвени движения, както и геополитически конфликти.

Какви разлики забелязвате в подготовката за тазгодишния Халвинг в сравнение с предишните?

За да разберем напълно как пазарът се подготвя за Халвинга, трябва да разгледаме какво се случи при предишните такива и да помислим как пазарът се е развил през това време. Важно е да се отбележи, че всеки Халвинг се случва в различна среда – различна пазарна обстановка, различна икономическа обстановка, различно ниво на институционално приемане, развитие и зрялост на крипто пазара.

Този Халвинг със сигурност ще е различен и по още една причина. За първи път виждаме, че цената на Биткойн регистрира исторически връх не няколко месеца след събитието, както се случваше в миналото, а още преди него. Това навярно е продиктувано и от регулаторното одобрение на спот Биткойн ЕТF-ите. След като вече постигнахме рекорд от $73 750 преди Халвинга, остава да проследим какво ще се случи след него.

Някои експерти подозират, че дните на толкова голямо влияние от Халвинга върху цената на Биткойн вероятно вече са зад гърба ни. Какво мислите за това?

Разбира се, известно ми е това мнение. То се базира на факта, че с увеличаването на зрелостта на крипто пазара, периодични събития като Халвинга влияят все по-малко и по-малко. Тъй като повече участници влизат в пазара, подготовката за събитието стартира рано и всички го очакват, следователно спекулативният аспект от него, който може да причини драматични ценови движения, става по-малък.

От друга страна – с всяко намаляване на наградите за миньорите, все по-малко нови Биткойни влизат в циркулация. В дългосрочен план това има потенциала да направи Халвинг събитието по-малко значително. Едно би било наградата да се промени от 200 на 100 Биткойна, а съвсем друго от 6.25 на 3.125 BTC.

На теория когато пазарът става по-ефективен, ценовите механизми стават по-добри и вземат предвид информация като тази за предстоящия Халвинг, която се отразява на цената още преди да настъпи съответното събитие. Това потенциално би намалило ефекта.

Разбира се има и друга страна – крипто пазарите са все още много млади и малки в сравнение с традиционните финанси и могат да бъдат повлияни от редица фактори и събития. Други специалисти вярват, че Халвингът ще продължи да има значително влияние, тъй като общото предлагане на Биткойн е фиксирано, докато търсенето ще се увеличи.

Всяка от двете гледни точки е базирана на допускания и прогнози на различни експерти и трябва да се гледа с критично око.

Какви са потенциалните рискове от инвестирането в алткойни по време на Халвинг?

Инвестирането в алтокойни (всички криптовалути отвъд Биткойн) по време на Биткойн Халвинга е свързано с няколко риска, които е важно инвеститорите да разберат. Първо – алткойните са по-волатилни дори и от Биткойн.

Ако инвеститорите се фокусират предимно върху Биткойн, теоретично това може да отнеме от стойността на алткойните и да намали търсенето им по време на такъв период. Освен това в сравнение с него, другите криптовалути имат значително по-ниска ликвидност. Това означава, че по време на големи ценови движения може да бъде по-трудно да се купи или продаде конкретна монета без това да се отрази на цената. Това крие рискове от загуби. Някои алткойни, особено тези с ниска пазарна капитализация, винаги крият рискове за манипулация, включително “pump and dump”. Това е още по-видимо по време на сериозна пазарна активност.

Въпреки че Халвингите са добре проучени, все още е по-скоро непредвидимо как те влияят на алткойните. Много от токените са свързани с конкретни блокчейн проекти. Те носят специфични рискове, свързани с евентуален провал на разработката, регулаторни предизвикателства, слаб мениджмънт. Всички те могат да повлияят на цената. Предвид тези рискове инвестирането в алткойни по време на Халвинг събития трябва да се прави внимателно. Диверсифицирано портфолио, задълбочено проучване и индивидуалната толерантност към риска са ключови в инвестирането във волатилни пазари.

Може ли да кажете нещо повече за евентуалното появяване на Ethereum ETF? Кои други криптовалути очаквате да тръгнат по този път?

Идеята за Етериум ETF вече не звучи толкова екзотично, особено след одобрението на тези за Биткойн. Те ще позволят на инвеститорите да имат експозиция към цената на Етериум без нуждата да притежават директно съответния актив.

Евентуалното одобрение на подобен ETF ще признае, че Етериум е подходящ актив за конвенционалните инвеститори. Колкото другите криптовалути – има хиляди такива, но много от тях изглеждат неподходящи поради ред причини - малкия си размер, ниска ликвидност и регулаторното ниво на признание, което Биткойн и Етериум получават.

Предвиждате ли бъдещи регулаторни действия, които могат да се отразят на криптопазара?

Бизнеси като Binance винаги са настоявали за регулаторна яснота. Въпреки потенциални несъгласия по детайлите, наличието на установена регулаторна рамка, която осигурява достъпа до един от най-големите глобални пазари се разглежда като възможност.

Ясните регулации, които определят правилата на играта за участниците в пазара, определено са катализатор за иновацията и конкуренцията. Те дават предвидима среда на инвеститорите и бизнеса.

Бих искал да подчертая, че Европейският съюз има преднина в това отношение. С обявяването на МiCA, Европа има потенциала да привлече Web3 иноваторите от всяко кътче на света.

Чрез ясни регулаторни практики и правилните инвестиции Европа може да се превърне в епицентъра на изграждането на новата версия на интернет. Общата европейска регулация ще постави стандарти, които ще бъдат следвани във всяка една страна-членка – нещо, което не е правено никъде по света.

Много често казвам, че като европейци пропуснахме първите две интернет революции, които стартираха от САЩ, а ние просто се присъединихме - първоначалното развитие на интернет (Web1) и Web2, свързан с прогреса на социалните мрежи. Сега имаме всички възможности да се превърнем в лидер на Web3 революцията.

По какъв начин се вписват мемекойните в по-широката криптоекосистема и каква роля играят?

Мемекойните, както се подразбира от името, започват като шега или меме, което заема конкретна ниша. Те привличат много внимание, често заради хумора и креативността, която носят. Това им помага да достигат до много широка публика, много бързо. Помним експлозията на интерес към Dogecoin или Shiba Inu през предишния цикъл.

Въпреки на пръв поглед лековатата им природа, те са важни и привличат нови потребители, които се запалват по по-широкия свят на криптото. Те ни дават контекст, който можем да свържем с реалния свят и ни помагат по някакъв начин да се запознаем с концепцията за това как работят борсите, портфейлите, трансакциите и сложните комплексни механизми зад пазара.

Често мемекойните имат силни и много ангажирани общности, които споделят общо чувство за хумор и уникален жаргон. Поради бързия ръст на тяхната популярност, могат да се предизвикат резки движения в цените им. Някои трейдъри ги ползват за спекулация с надеждата, че ще придобият популярност в социалните мрежи. Често мемекойните включват пародийни елементи от света на криптовалутите или по-широката финансова система. Например Dogecoin стартира като критика към твърде многото алткойни на пазара, докато Shiba Inu се фокусира над пародия в света на мемекойн културата.

Мемекойните са синомним на повече риск и волатилност на крипто пазара. За никой не е изненада да види абсолютно ненормални ценови движения в рамките на дни и часове в зависимост от тяхната популярност в социалните мрежи или в случай, че бъдат промотирани от знаменитости.

Някои инвеститори биват привлечени от тази волатилност, виждайки възможност за големи печалби. Но трябва да разберем, че инвестицията в мемекойни носи много голям пазарен риск.

Инвестирането в тях и в крипто като цяло, изисква внимателно проучване и идентифициране на рискове. Поради спекулативната си и непредвидима природа, мемекойните носят изключително висок инвестиционен риск. Разбирането на това какво стои за определен токен е важно. Но също – кои са създателите му, каква е дългосрочната визия за проекта, има ли някаква полезност или е чиста спекулация.

Също е важно да се анализира колко голяма и активна е общността и какви са настроенията им. Това може да се направи като се последват каналите им в социалните мрежи.

От пазарна гледна точка, следва да се види и пазарната капитализация и обема търговия. Голяма капитализация и постоянен обем от търговия потенциално говори за по-установен койн. Разбирането на токеномиката (детайли като общо предлагане, дистрибуция, ниво на инфлация) може да даде допълнителни важни сигнали за потенциалната стойност на проекта.

Ако един мемекойн е задвижван от подкрепата единствено на известна личност в социалните мрежи или “хайп”, това може да бъде сигнална лампа. От друга страна токените, които са листнати от големите борси са преминали през определени проверки дават едно ниво на сигурност.