Тайванска компания за производство на полупроводници (TSMC) отчете надминаващи очакванията приходи и печалба за първото тримесечие на 2024 г., благодарение на продължаващото силно търсене на усъвършенствани чипове, особено тези, използвани в AI приложения.

TSMC е най-големият световен производител на модерни процесори, като сред клиентите ѝ са компании като Nvidia и Apple.

Ето резултатите му за първото тримесечие спрямо консенсусните оценки на LSEG:

Нетни приходи: 592,64 милиарда нови тайвански долара ($18,87 милиарда), срещу очаквани NT$582,94 млрд.

Нетна печалба: 225,49 милиарда NT$ срещу очаквани NT$213,59 млрд.

TSMC съобщи, че нетните приходи са нараснали с 16,5% спрямо предходната година до 592,64 милиарда NT$, а печалбата се увеличава с 8,9% спрямо предходната година до 225,49 милиарда NT$. Компанията прогнозира приходите за първото тримесечие да бъдат между 18 и 18,8 милиарда долара.

„TSMC е добре позициониран за силно представяне въз основа на ключови тенденции в индустрията. Продължаващото търсене на усъвършенствани чипове, особено тези, използвани в AI приложения, е положителен знак както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Фокусът върху усъвършенстваното разработване на чипове, като преминаването към 3nm технология, е друг фактор, движещ дългосрочния растеж на TSMC“, коментира Брейди Уанг, асоцииран директор в Counterpoint Research, цитиран от CNBC.

В момента TSMC произвежда 3-нанометрови чипове и планира да започне масово производство на 2-нанометрови чипове през 2025 г. Обикновено по-малкият нанометров размер дава по-мощни и ефективни чипове.

Силното търсене на AI чипове, водено от разпространението на големи езикови модели като ChatGPT и китайските му клонинги, доведе до скок на акциите на TSMC с 56% през последната една година.

TSMC представлява 61% от световните приходи в производството на чипове през четвъртото тримесечие на 2023 г., според данни на Counterpoint Research. Samsung Foundry е на второ място с 14% дял от пазара.

Маржът на нетната печалба на TSMC продължава да бъде един от най-високите в историята на компанията - 40% срещу 14% средно за индустрията. Това демонстрира силната конкурентна позиция на TSMC, казват пазарния анализатори от Conotoxia. Според тях високият марж е резултат от увеличения дял на продажбите на 7nm и по-малки чипове.

Наскоро САЩ предоставиха на дъщерното дружество на TSMC в Аризона предварително одобрение за правителствено финансиране на стойност до 6,6 милиарда долара за изграждане на най-модерните полупроводници в света. TSMC също така отговаря на условията за около $5 милиарда предложени заеми.