Близо 1 трилион долара пазарна стойност от Великолепната седморка се изпари миналата седмица след продължила дни разпродажба на акции. Тази седмица групата от технологични гиганти си върна голяма част от загубеното обратно, водейки широко рали на Уолстрийт.

Техните печалби се ускориха в петък, след като Microsoft и Alphabet публикуваха тримесечни печалби, които надминаха очакванията на анализаторите. След финалния звънец на NYSE в петък, Великолепната седморка добави общо $654 милиарда пазарна капитализация, най-голямата седмична сума от ноември.

Tова помогна и на трите основни индекса да регистрират напредък в предпоследната седмица на април. Nasdaq Composite записа ръст от 2% в петък. S&P 500 добави 1%, докато Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,4%, или 154 пункта.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа също закриха последната сесия за седмицата с уверен растеж.

Повишаването в петък дойде въпреки поредния кръг от данни, които предполагат, че инфлацията в САЩ остава по-гореща, отколкото Федералният резерв би искал и че намаленията на лихвените проценти, които инвеститорите се надяват да настъпят през следващите месеци, остават все по-далечна перспектива. Това се отразява на акциите напоследък, като и трите индекса са на червено за месеца.

Помрачаващите се перспективи за намаляване на лихвените проценти повишиха доходността на облигациите, а с тях и разходите по заеми в цялата икономика на САЩ. Доходността на 10-годишните държавни книжа се понижи в петък до 4,668%, но бенчмаркът остава близо до своя връх от 2024 г.

„Пазарът на облигации се събужда от факта, че инфлацията е по-силна, отколкото си мислехме“, коментира пред The Wall Street Journal Филип Колмар, управляващ партньор в изследователската компания MRB Partners. „Това причинява голяма волатилност на акциите.“

Докато оптимизмът за така нареченото меко кацане на икономиката подкрепи широк набор от акции в края на миналата година, Колмар очаква нестабилни води напред.

Някои инвеститори твърдят през последните седмици, че по-строгите финансови условия, съчетани с прекалено оптимистични прогнози относно изкуствения интелект, ще отнемат част от блясъка на големите технологични акции. В петък обаче две от най-ценните компании в света изненадаха с движение нагоре.

Акциите на Alphabet скочиха с 10%, след като компанията майка на Google отчете скок в тримесечната печалба и обяви първия си паричен дивидент. В Microsoft изкуственият интелект засилва търсенето на софтуер и облачни услуги, обяви гигантът. Акциите му поскъпнаха с 1,8%.

Компанията майка на Facebook, Meta Platforms, единственият член на Великолепната седморка, който падна тази седмица, отбеляза ръст от 0,4% в петък. Останалите членове на Великолепната седморка – Tesla, Apple, Nvidia и Amazon.com – се присъединиха към Alphabet и Microsoft в издигането нагоре.

Един от най-големите изоставащи в петък беше Intel, който отбеляза спад от 9,2%, след като отчете загуба за първото тримесечие и разочароващи перспективи. Акциите на компанията се сриват с 37% тази година.

Енергийният сектор S&P 500 също се понижи. Exxon Mobil и Chevron отбелязват 13,7 милиарда долара общи печалби за първото тримесечие, но серията от рекордни резултати изглежда намалява поради по-ниските маржове на рафиниране и някои от най-ниските цени на природния газ в историята. Акциите на Exxon отстъпиха с 2,8%, докато тези на Chevron се повишиха с 0,4%.

Някои трейдъри се обзалагат, че при разрастващ се конфликт между Иран и Израел ще има нарушени глобални доставки на суров петрол, тласкайки нагоре цените на суровините и енергийните запаси. Но страховете от войната, които разтърсиха петролните пазари миналата седмица, се охлаждат.

Базовият американски суров петрол се повиши с 0,3% в петък до 83,85 долара за барел, точно над мястото, където смени посоката в началото на април.

Следващата седмица много трейдъри ще очакват среща на Фед, на която председателят Джером Пауъл може да даде сигнали за потенциала за намаляване на лихвите през тази година. Фючърсните пазари дават 19% шанс централната банка да поддържа лихвите стабилни през останалата част от годината, според CME Group, спрямо по-малко от 1% преди месец.

Инвеститорите казват, че кръстосаните течения на пазара - силна икономика, но по-високи за по-дълго лихвени проценти - означават, че може да има допълнителна волатилност на пазара.