Промоционални оферти за жилищни кредити пускат няколко банки в началото на активния сезон за покупка на имоти. Новите предложения ще бъдат свързани предимно с таксите по обслужване на кредита. Това сочат наблюденията на кредитния консултант Бест Кредит България, който работи в партньорство с 12 банки.

Намаляване на таксите за кандидатстване за кредит е една от промоциите, които се очакват в близките няколко седмици.

Отстъпки се предвиждат и в таксата за усвояване на кредита. В момента при различните банки тя е от 1.0% до 1.5% от стойността на кредита. 50% намаление би понижило чувствително разходите на клиентите. За един кредит на стойност 50 000 евро това означава от 250 до 375 евро намаление на първоначалните разходи.

Сред новите предложения на банките вероятно ще има и промоционално премахване на таксата за предсрочно погасяване. Традиционно тези такси варират от 2% до 5% при различните кредитори. Тази такса е от голямо значение за кредитополучатели, които възнамеряват предварително да върнат част или цялото си задължение.

„Понижение на лихвите по кредитите не се очаква поне до началото на 2009 г. Едва когато се успокоят световните финансови пазари, е възможно постепенно намаляване на лихвите за крайните потребители.”, коментира Пламен Пейчев, управител на Бест Кредит България.

Повишение на основната лихва от Европейската централна банка (ЕЦБ) също е малко вероятно, дори и ако инфлацията в Еврозоната продължи да нараства. ЕЦБ трябва да балансира между риска от висока инфлация и риска от рецесия, а допълнително повишение на лихвата би направило еврото още по-скъпо спрямо долара и би довело до допълнителни затруднения пред икономиките в Еврозоната, посочват още от Бест Кредит България.

Бест Кредит България ЕООД е компания, занимаваща се с кредитни консултации за жилищни, бизнес и потребителски кредити. Дружеството е учредител на Асоциацията на кредитните консултанти в България - АККБ. Работи в партньорство с 16 кредитора и има офиси в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Хасково. Бест Кредит България предлага консултантски услуги от 2006 г. и е собственост на консултантската компания Еуро Кредит ООД.