Кои храни поскъпнаха и кои поевтиняха през 2016 г.
Голяма част от основни хранителни продукти у нас са поскъпнали с повече от 10% през 2016 г., въпреки дефлацията в страната през последните 12 месеца.
Най-голям ръст в цената се отчита при краставиците внос, които в края на 2016 г. се продават на цена от 2.75 лв./кг спрямо 1.76 лв./кг за преди година по-рано. Това представлява ръст от 56.25%.
Ябълките добавят 21.7% през изминалата година, до ниво от 1.29 лв./кг, докато портокалите повишават цената си до 1.22 лв. за килограм по цени на едро спрямо 1.04 лв. за в началото на 2016 г., което е ръст от 17.3%.
Картофите и киселото мляко – все основни хранителни продукти, вече са с 14.5 и 13.4 на сто по-скъпи спрямо година по-рано, като се предлагат на нива от 0.71 лв./кг и 0.76 лв. за кофичка от 400 мл.
Захарта също се нарежда сред поскъпващите продукти, след като добави 13.33 на сто, до 1.53 лв./кг по цени на едро, докато вносните домати и лещата повишават цената си до 2.05 и 3.04 лв./кг, или с респективни 13.26 и 11.36 на сто.
Малко под 10% (9.21%) ръст през 2016 г. се отчита при зрелия фасул, който днес се предлага на 3.32 лв. за килограм.
Сред най-поевтиняващите хранителни продукти през 2016 г. се нареждат зелето със спад от 40.79%, до 0.45 лв./кг, а също така кренвиршите и зрелия лукс със спад от 28.88 и 13.58 на сто, до нива от 3.30 и 0.70 лв. за килограм.
Понижението при пилешките гърди е от 8.8%, до 7.24 лв., докато сиренето с растителни добавки и олиото се предлагат с 6.99 и 6.39% по-евтино, до 2.53 и 2.05 лв./кг.
Оризът понижи цената си с близо 5%, до 1.93 лв./кг.