Сп. Forbes представи днес своята класация на най-големите руски компании. Сред тях успяха да се класират четири газови компании, два металургически ходинга и два оператора от търговията на дребно. Нека ги видим:

10. Стройгазконсалтинг

Приходи: 387.900 млрд рубли ( около12 млрд. долара)

Специалност: изграждането на газопроводи, компресорни станции, пътища, железопътни линии, жилища

Седалище: Москва

Служители: 76 500

Председател: Зияд Манасир

Сред големите проекти на Стройгазконсалтинг са Бованенковото газово находище в Ямал, магистралният газопровод Бованенково – Укта, наземната част на Северен поток. Въпреки това, сред подизпълнителите на "Газпром" има нарастващата конкуренция. Миналата година на поръчките на "Газпром" се падат около 75% от приходите на компанията. Тази година обаче ситуацията се промени. Стройгазконсалтинг спечели търга за строителството на 2.7 км от метрото в Москва, и двете станции.

9. Башнефт

Приходи: 388.2 милиарда рубли. (12.07 млрд. долара)

Специалност: проучване, добив, преработка и търговия с петрол и газ

Седалище: Уфа

Служители: 57 300

Капитализация: 406.2 милиарда рубли. (Московската фондовата борса)

Председател: Александър Корсик

При собствено производство от 15 млн. т петрол Башнефт преработва около 20 млн. т. Годишно. Смята се, че компанията, чието име през последните години често се свързваше със скандали, може да бъде следващата мишена за поглъщане на държавната "Роснефт".

8. Северстал

Приходи: 432.8млрд руб. (около 13.4 млрд. долара)

Специалност: черна металургия

Седалище: Череповец, Вологодска област

Служители: 67 300

Капитализация: 6.88 млрд. долара (LSE)

Председател: Алексей Мордашов

15.4 млн. т стомана е произвела компанията през 2012 г. и е на второ място в Русия. "Северстал" всъщност е една голяма група от стоманни и минни компании с предприятия в Русия, Украйна, САЩ, Полша, Латвия, Либерия и Бразилия.

7. Татнефт

Приходи: 444.1 млрд рубли. (13.8 млрд. долара)

Специалност: проучване, добив, преработка и продажба на нефт и газ

Седалище: Алметевск, Татарстан

Служители: 77 000

Капитализация: 467.5 милиарда рубли (MICEX)

CEO: Шафагат Тахаутдинов

С 38% се увеличи капитализацията на "Татнефт" през 2012 г. (до 475 милиарда рубли). През 2012 г. компанията произвежда 26 милиона тона суров петрол и произведени повече от 13 милиона гуми. През последните години основните усилия "Татнефт" са свързани с развитието на собствена преработка на петрол. Компанията е тясно свързана с правителството на Татарстан: най-големият акционер на дружеството.

6. Магнит

Приходи: 448.7 млрд руб. (13.9 млрд. долара)

Специалност: търговия на дребно

Седалище: Краснодар

Служители: 140 200

Капитализация: 714.8 млрд руб. (Московската борса)

Председател: Сергей Галицкий

През миналата година веригата бе звездата на фондовата борса: акциите ѝ поскъпнаха с почти 70%. Магнит е веригата с най-много магазини в Русия (7 500), а през пролетта на 2-13 г. тя стана и веригата с най-големи приходи.

5. Evraz

Приходи: 457.6 млрд руб. (14.2 млрд. долара)

Специалност: черна металургия

Седалище: Лондон, Великобритания

Служители: 110 000

Капитализация: 2.95 млрд. долара (LSE)

Председател: Александър Фролов

Най-голямата металургична компания в Русия се сблъсква със сериозни проблеми заради значителния дълг, натрупан преди кризата заради агресивната ѝ стратегия за изкупуване. 2004-2008 беше златно време за Evraz:фирма с прекрасно настояще и обещаващо бъдеще, която успя да привлече вниманието на рекорден брой милиардери в списъка на акционерите си. Днес едва ли някой от тях е готов да обяви Evraz за успешна инвестиция. Най-големият пакет (30.9%) държи Роман Абрамович. Цялата компания сега е на стойност по-малко от 40% от акциите, които Абрамович купи през 2006 г. за 3 милиарда щатски долара.

4. X5 Retail Group

Приходи: 491.4 млрд. рубли. (15.2млрд. долата)

Специалност: търговия на дребно

Седалище: Москва

Служители: 109 000

Пазарна капитализация: 4.4 млрд. долара (LSE)

Управител: Стефан Дюшарм

Бившият номер едно в търговията на дребно в Русия присъства в повече от 740 градове и по-рано тази година отстъпва на първото място на "Магнит". Притеснен за представнето на X5 Retail Group, Михаил Фридман - председател на Надзорния съвет на "Алфа-груп", основният акционер, лично пое ръководството на компанията.

3. Vimpelcom

Приходи: 717.2 млрд руб. (22.3 млрд. долара)

Специалност: Цифорва и фиксирана телефония

Седалище: Амстердам, Холандия

Служители: 58 200

Капитализация: 18.8 млрд. долара (NYSE)

Президент: Джо Лундер

Компанията, която влиза в голямата тройка на руските мобилни оператори, е уникална за руския телекомуникационен пазар: голямата част от парите, които тя печели, са от чужбина.

2. Сургутнефтегаз

Продажби: 849.6 милиарда рубли (26.4 млрд. долара)

Специализация: проучване, добив, преработка и търговия с петрол и газ

Седалище: Сургут

Служители: 117 000

Пазарна капитализация: 1.1 трлн. рубли. (MICEX)

CEO: Владимир Богданов

Една от най-затворените руски компании сред петте най-големи. Тайните на "Сургут" пази изпълнителният директор Владимир Богданов, който бе начело на компанията от 1984 г. насам, когато тя е все още в съветска. Под негово ръководство, "Сургутнефтегаз" е най-богатата петролна компания в света, в края на миналата година, с депозити и вземания, достигащи 30.30 милиарда долара. Въпреки значителните спестявания, "Сургут" почти не се прави покупки. Дружеството няма активи в чужбина, а в Русия, то е ограничено до закупуване на лицензи за разработването на нови находища.

1. Лукойл

Приходи: 3617.9 млрд рубли (112.5 млрд. долара)

Специализация: проучване, добив, преработка и търговия на нефт и газ

Седалище: Москва

Служители: 112 000

Пазарна капитализация: 1.7 трлн. рубли. (MICEX)

Председател: Вагит Алекперов

Доказаните резерви при сегашното производство на "Лукойл" ще стигнат за 21 години. За петрола тази цифра е 20 години, а за газа - 28 години. На "Лукойл" се падат 2.2% от световния добив и 16.6% от общото руско производство на петрол.

В началото на 2000 г., "Лукойл" е най-голямата руска петролна компания. След краха на компанията „Юкос“ Алекперов удържа първото място две години. Но когато по-голямата част от активите на фалиралата компания купи държавата "Роснефт", "Лукойл" трябваше да се задоволи с второто място. Под ръководството на бившия вицепремиер Игор Сечин апетитите на "Роснефт" отново растат. Според Forbes държавната компания се оглежда за нови жертви, включително и поглежда към "Лукойл".