Според нов закон във Франция, ако забележите телефонно обаждане или имейл от офиса, докато вечеряте, просто трябва да се направите, че не го виждате.

Около 1 милион служител в дигиталната и консултантската индустрия във Франция ще трябва да изключват служебните си телефони и да избягват да четат и отговарят на имейли преди 9 часа сутрин и след 6 часа вечер, освен в случаите на "извънредни обстоятелства," пише BBC News.

Според споразумението, постигнато между федерациите на работодателите и профсъюзите, работодателите не могат да оказват натиск върху служителите си да пренебрегват директивата.

Директивата за работното време в ЕС изисква европейските страни, с изключение на Великобритания и Малта, да ограничават работната седмица до максимум 48 часа. Мобилните и онлайн технологии обаче, които в днешно време са неизменни в офиса, пречат на това изискване, както и на още по-късата 35-часова работна седмица, която Франция въвежда през 1998 г.

Французите не са сами в предприемането на подобни действия. В германския автомобилен гигант Volkswagen сървърите са настроени така, че да спират изпращането на имейли до служители 30 минути преди края на работните им смени, според BBC.

Някои служители обаче са скептично настроени за това, че може да бъде въведена забрана върху проверяването на електронната поща.