От началото на бичия пазар покупката на акции при понижение на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 е бил най-сигурният начин да се печелят пари на пазара.

Пониженията на индекса през тази година са били с продължителност средно от 1.5 дни, което е най-късият подобен период от 2009 година насам, според данни на Bloomberg. От началото на миналата година, възвращаемостта на индекса в деня, следващ спада му е бил средно 0.13%, което е най-много от 2009 година насам.

Виж още: Пореден нов връх за S&P 500

Акциите с лекота са се отърсвали от лошите новини след геополитически кризи и до голяма степен най-големите повишения са ставали реалност след подобни събития.

И докато според Марк Фабер, това е еуфория, типична при достигане на върхове, тази стратегия е работила неизменно до момента. Това се случи след ескалиране на напрежението в Украйна и ивицата Газа.

„Инвеститорите очакват по-сериозна корекция вече от доста време, но тя така и не се случва“, коментира Брайън Бериш, президент на Cambiar Investors LLC, цитиран от Bloomberg.

Повишаващите се печалби на компании от Apple Inc. до Biogen Idec Inc. и Chipotle Mexican Grill Inc. са съдействали за достигане на широкия индекс S&P 500 на 27-ми рекорд, като индексът се е утроил от 12-годишния си минимум през 2009 година.

Индексът S&P 500 не се е понижавал повече от три дни през тази година, според статистиката.

Пониженията през това тримесечие са били с продължителност средно от 1.2 дни, спрямо 1.5 дни през предходното тримесечие.

На 10-ти юли индексът S&P 500 се понижи с 1% през първия половин час на търговската сесия, следствие на напрежение свързано с португалските банки, но впоследствие биковете си възвърнаха позициите и индексът напълно възстанови загубата си на 14-ти юли.

Свалянето на малайзийския самолет и военните действия в Израел инициираха 1.2-процентен спад на широкия индекс на 17-ти юли. Той възстанови 1% от загубата си на следващия ден.