На фона на официалното възстановяване дипломатическите отношение между Куба и САЩ от днес, премахването на Куба от щатския списък със страни, които спонсорират тероризма и повторното отваряне на посолствата на двете страни, вижте няколко интересни факти за кубинската икономика, според Brookings Institution.

1. Куба получава по близо 100 000 барел петрол дневно от Венецуела.

Стоплянето на отношения със САЩ може да помогне на Куба да намали зависимостта си от режима във Венецуела. Руският президент Владимир Птин пък наскоро отписа 32 млрд. долара, или 90% от дълга на Куба още от съветско време.

2. Общият брутен национален доход на глава от населението в Куба възлиза официално на 5 539 долара, но реалната месечна заплата на повечето кубинци е около 20 долара.

Не съществуват много публични данни за личните доходи в Куба, но по някои изчисления показват, че 40% от трудовата сила в страната се води част от средната класа. Потреблението обаче остава ниско поради ниските заплати на държавните служители.

3. По-малко от 5% от кубинците имат достъп до интернет.

Търсенето за американски културни и телекомуникационни продукти нараства, но компании като Netflix и Google работят по дългосрочни си планове за пробиване на път към икономиката на страната.

Първата стъпка в този процес бе в началото на февруари, когато Netflix обяви, че ще започне стрийминг на съдържание в Куба.

4. Кубинското правителство одобрява само 201 различни категории дейности за самонаетост.

Това създава проблем при изграждането на икономически отношения, тъй като щатските вносители могат да сключват сделки само с независими кубински предприемачи, докато Куба не разшири списъка, с което се пречи на големи групи от човешкия капитал на Куба да търгуват със САЩ.

5. Повече две трети от 2-та милиона кубинци и кубино-американци в САЩ живеят във Флорида; общо 18% от жителите на Маями се определят като кубинци.

В момента визовата лотария на САЩ позволява на 20 000 кубинци да емигрират легално в страната всяка година, докато всички останали се опитват да акостират там нелегално по море.

Бреговата охрана на САЩ е спряла 500 такива потенциални емигранти само през декември 2014 г. Хиляди други преминават границата, след което могат да поискат политическо убежище и ускорена процедура за зелена карта.

6. Скоростта на пуснатия наскоро безжичен интернет на публични места в Куба е с капацитет 1 мегабит в секунда, което е доста под средната скорост на интернета в САЩ.

Според някои анализатори затоплянето на отношенията със САЩ може да облекчи ограниченията за по-добро IT оборудване.

7. Средната възраст на кубинското население ще се увеличи от 54.7 г. днес до 67.7 г. през 2025 г.

8. 90% от кубинците живеят в собствени жилища.

Високият процент на собственист се подкрепя от икономическите реформи на президента Раул Кастро, които се опитват да “запазят социализма, докато в същото време въвеждат нови пазарно базирани механизми”.

Освен че могат да купуват и продават имоти, кубинските граждани в момента могат да основават малки компании, да имат мобилни телефони и да сформират кооперативи във и извън фермите.

9. Американците, пътуващи до Куба, могат да върнат в САЩ стоки за до 400 долара, в това число пури и ром за 100 долара.

10. Общо 68% от кубино-американците предпочитат нормализиране на отношенията мебжду САЩ и Куба.

Сред по-младите кубино-американци процентът е 90.