Хонконгски милиардер похарчи рекордните 48.4 милиона долара за 12.03-каратов диамант, наречен "Синя луна", който е предназначен за подарък за седемгодишната му дъщеря.

Продажбата стана по време на търг в Женева, организиран от Sotheby's.

Имотният магнат Джоузеф Лау, който миналата година беше признат за виновен за даване на подкуп в Макао, веднага преименувал камъка на "Синята луна на Жозефин".

Продажбата идва ден, след като той похарчи 28.5 милиона долара на търг на аукционна къща Christie's за покупката на рядък розов диамант от 16.08 карата, който той преименува на „Сладката Жозефин“.

Базираният в Хонконг говорител Лау потвърди двете покупки пред AFP.

Според Sotheby's продажбата на „Синя луна“ е счупила няколко рекорда – за най-скъпия диамант, независимо от цвета, както и за най-скъпата перла, продавана някога на търг.

Предишният световен рекорд за най-скъпо бижу, продадено на търг, се носеше от 24.78-каратовия Graff Pink - диамант, който беше продаден от Sotheby's за 46.2 млн. долара през ноември 2010 г.

Той също подобри и най-високата в историята цена, плащана за карат - 4.02 милиона швейцарски франка (3.9 млн. долара).

Това не е първият път, в който Джоузеф Лау купува редки скъпоценни камъни за дъщеря си. През 2009 г. той похарчи 9.5 милиона долара за друг син диамант, който преименува на "Звездата на Жозефин".

64-годишният бивш футболист има две деца от дългогодишната си партньорка.

През март миналата година той беше признат за виновен за даване на подкуп на бившия министър по хазарта в Макао.

Той обаче не присъства на произнасянето на присъдата и е малко вероятно да я излежи, тъй като двата полуавтономни китайски града – Хонконг и Макао, не разполагат със споразумение за екстрадиция.

Лау се е включил в наддаването по телефона, като войната за „Синя луна“ е продължила осем минути. Предварително обявената цена за продажба на камъка беше между 35 и 55 млн. долара.

Диамантът е открит в Южна Африка през януари миналата година.

Експерти твърдят, че пазарът за цветни диаманти става все по-оживен и двата диаманта – розовия и синия, събраха много внимание в навечерието на продажбите си тази седмица в Женева.