Ако се вгледате в списъка на най-дългите мостове в света, ще забележите, че в челото доминират съоръжения от азиатските страни, особено Китай, които са символ на бързия икономически растеж на страната.

Китай произвежда и консумира около 60 процента от световното производство на цимент. За да се постави тази цифра в перспектива, вижте едно сравнение - между 2011 г. и 2013 г. Китай използва повече цимент (близо 50% повече), отколкото в Съединените щати са използвани за целия 20-и век.

В последните няколко години Китай разширява границите на мостовото си строителство с много рекорди. Най-дългият мост в света, например, се простира на зашеметяващите 164 км дължина.

От десетте най-големи моста само два са извън Азия - в Съединените щати. Един от тях е Пончартрейн Козуей, който се намира в югоизточната част на Луизиана и се простира над езеро.

Той се състои от два успоредни мостове, всеки от които дълъг над 38 километра. Единият е завършен през 1956 г., а вторият, който е малко по-дълъг, е завършен през 1969 г.

От същата година той държи титлата "най-дългия мост в света над вода". През 2011 г., когато е построен нов мост над Дзяоджоуски залив в Китай, титлата на Пончартрейн Козуей е заплашена, но от Рекордите на Гинес създават нова категория за китайското технологично чудо.

Вижте още: Най-дългите мостове в света

Пончартрейн Козуей е монументално постижение на строителните инженери не само заради удивителната си дължина, но също така и заради най-иновативни техники, използвани в изграждането му.

Преди строителството му стандартната практика за изграждане мост е да се използват твърди квадратни или кръгли бетонни колони с диаметър 60 сантиметра. Пончартрейн Козуей е първият мост, който се конструира с137-сантиметрови кухи цилиндрични бетонни колони.

Също уникален по онова време е и начинът на строителство на моста. Козуей е първият мост, който е построен с готови компоненти, изработени в завод за леене на бетон, които след това са привдижени с шлеп до строителната площадка.

Скоро титлата на американския мост като най-дълъг в света е оспорена от ново китайско чудо. Съоръжение за 2.3 млрд. долара, намиращо се в Дзяоджоуския залив в китайския град Циндао, е с дължина 41.5 км – или с 3 километра повече от Козуей.

Мостът в Дзяоджоуския залив

Според инженерите на американския мост обаче това се дължи на извивката на китайския мост. Действителното разстояние, което мостът покрива над вода, е само на около 25 км.

Рекордите на Гинес решават спора със създаването на нова категория. Днес Пончартрейн Козуей е "най-дългият непрекъснат мост над вода", докато мостът в Дзяоджоуския залив е "най-дългият мост над вода."

Пончартрейн Козуей най-вероятно ще запази титлата си поне още няколко години, ако не и десетилетия. Мостът в Дзяоджоуския залив обаче ще загуби своята, когато през 2017 г. (или до 2020 г.) отвори врати мостът веднъж Хонг Конг-Жухай-Макао.

Новият мост, който ще свързва Хонконг, Макао и Жухай, ще има сборна дължина от над 50 километра над водата.