Някои играчи в НБА предпочитат да останат лоялни към отборите си, дори и за сметка на финансовите си постъпления.

Именно такъв е примерът с един от най-добрите чужденци в лигата – Дирк Новицки. Немското крило на Далас Маверикс обяви, че е готов да се откаже от договора си за 8.7 млн. долара за следващия сезон и планира да седне на масата за преговори със собственика на тима Марк Кюбан.

Баскетболистът, мениджърът на тима Дони Нелсън и милиардерът Марк Кюбан планират да обсъдят договор с по-ниски финансови параметри за Новицки, като спестените пари ще бъдат използвани за подсилването на тима през лятото с нови играчи.

Четете още: Кюбан: Седях гол на компютъра, докато чаках да стана милиардер

Новицки неведнъж е споделял желанието си да остане в Далас по време на цялата си кариера, посочвайки за пример 20-те сезона на Коби Брайънт в Лос Анджелис Лейкърс. За да достигне до 20-те сезона на наскоро оттеглилия се Брайънт, Новицки трябва да изиграе още 2 сезона в Далас.

Това е втори пореден път, в който Новицки се отказва от милиони, за да подкрепи подсилването на тима. През 2014 г., когато германецът получаваше по 22.7 млн. долара, той преподписа с тима си за 25 млн. долара, но за три години.

По този начин той се отказа от около 14 млн. долара на сезон. Това позволи на тима да привлече играчи като Чандлър Парсънс и Уесли Матюс.

Каква ще бъде сумата, която Новицки ще получава през този сезон, ще стане известно през идните седмици. Едно обаче е явно – за ветеран с 18-годишен опит, той може да получи до 31.5 млн. долара през настоящата година.

Дирк Новицки е шестият най-добър реализатор в историята на НБА, като до момента има отбелязани 29 491 точки, или с около 3000 точки по-малко от Майкъл Джордан, който е четвърти, след Карийм Абдул Джабар, Карл Малоун и Коби Брайънт.