След близо 30-годишен брак, през 2014 г. един от най-богатите руснаци Владимир Потанин се разделя със съпругата си Наталия. По информация на сп. Forbes, Потанин предлага на Наталия като компенсация сумата от 140 млн. долара, въпреки че тя не потвърждава този факт.

Вместо да приеме предложението, тя завежда дело за половината от състоянието на Потанин, което по онова време възлиза на около 15 млрд. долара. Днес милиардерът притежава 12.1 млрд. долара, сочат данни на Forbes.

Половината от тази сума би означавало най-скъпия развод в света - близо шест пъти повече от досегашния рекордьор Бърни Екълстоун, прекратил брака си след 23 години срещу сумата от 1.2 млрд. долара.

Близо 1 млрд. долара наскоро плати на бившата си съпруга и петролният магнат Харолд Хам.

Но не всичко е пари, нали? В интервю за Business Insider в Лондон Наталия разкрива начина си на живот в последните две години и какво означава да водиш бракоразводно дело срещу човек, смятан за приближен на руския президент Владимир Путин.

Наталия споделя, че искала мирен развод, в интерес на най-малкия си син, с когото Владимир не е разговарял от края на 2013 г., когато предоставя документите по развода и напуска фамилната им къща.

Адвокатската кантора, защитаваща правата на Владимир, отказва да отговори на запитванията на Business Insider относно делото. Междувременно, издания като Forbes, Moscow Times и други твърдят, че Владимир вече е женен за жена на име Екатерина, от която дори има дете.

„Бяхме съученици с Владимир, оженихме се през 1983 г. и заедно имаме три деца. Изненадващо за мен, той пожела развод през ноември, след като бяхме заедно в продължение на 29 години. Бракоразводното дело бе през 2014 г., но той пожела пред съда разводът да е със задна дата, а именно 16 януари 2007 г., защото според него именно това е датата, след която нашите отношения са се развалили", споделя Наталия.

„Това бе шок за мен, децата ни, близките ни, приятелите и всичко останали хора около нас. Необяснимо за мен бе, че той пожела да се сложи край именно в този ден от 2007 г., след като във времето до края на 2013 г. ние бяхме едно нормално, уважаващо и обичащо се семейство. Това наистина бе изненада за мен", казва още бившата супруга на един от най-богатите руснаци.

"По онова време ние планирахме заминаването на най-малкия ни син Василий в американски колеж. Говорехме за покупката на къща в Америка, изпити и всичко останало по пътуването му. Типичен семеен разговор по време на вечеря. Говорехме и какъв филм да гледаме след вечеря и на какво представление да отидем в идните дни.

Просто нормална вечеря, тъй като следващият ден бе работен. След като Василий си легна, Владимир излезе за малко и се върна с документите за развода. Бях шокирана“, допълва Наталия.

Владимир Потанин не споделя причината за изненадващото си решение, а просто казва, че му е дошло до гуша.

"След това той изчезна от живота ни, както от моя, така и от този на синовете ни. Все едно никога не бе имал семейство. Единственият член на нашето семейство, с когото Владимир все още комуникира, е дъщеря ни.

Не знаех какво да правя, затова просто следвах предварително начертаните ни планове. Заминахме с Василий за САЩ, а в наше отсъствие Владимир нареди семейното ни жилище, където прекарвахме голяма част от времето, да бъде разрушено.

Разводът се отрази тежко на всички ни. Най-вече на Василий, който тогава бе на 15, а днес е на 17 г., тъй като той навлиза в труден етап от живота си. Много от нещата в бъдещето му ще зависят от днешните му избори – ето защо той днес се нуждае дори и повече от подкрепата и съветите на баща си."

Наталия споделя, че след 2013 г. тя нееднократно се е опитвала да разговаря с бившия си мъж, но безуспешно. „В началото той ми предложи нула, днес също не ми предлага нищо и дори не желае да разговаряме по темата, въпреки че моят иск е за 50% от състоянието му, както е по руските закони.“

Днес той плаща издръжка на стойност 250 000 долара/месечно, или 3 млн. долара годишно, според различни медии, но сумата не е потвърдена от Наталия. Тя казва, че днес издръжката е формирана като ¼ от доходите му като управляващ директор в Norilsk Nickel, но не включва останалите му доходи от различни позиции или дивиденти, които са огромни.

„Не е въпрос за милиарди, просто желая всичко това да приключи. През последните години станахме свидетели на доста изненади от негова страна, ето защо не знам какво да очаквам днес или утре от Владимир", казва Наталия.

Тя споделя както дребни инциденти като спиране на ток и вода в една от къщите им до задържането на сина им Виталий заради забраната за излизане от страната на Владимир, а също и за дело, което той завежда срещу нея ,като я обвинява за пропадналата продажба на един от имотите им.

Днес Наталия живее в Лондон в апартамент, закупен с кредит. Тя споделя, че за нея е по-добре да е в Лондон, отколкото в Москва.

Въпреки че кипърските власти официално признават, че зад Norilsk Nickel наистина стои Владимир Потанин, искането му за задна дата на развода през 2007 г. би повлияло на финалната сума на обещетението, тъй като след тази година компанията е собственост на две офшорни компании.

„Магията на влиянието и на името Владимир Потанин“. Именно в това се крие всичко, случило се в последните 2.5 години. При това на фона на множеството доказателства, включително семейни снимки, които предоставиха адвокатите ни в подкрепа на това, че сме били едно щастливо семейство в годините от 2007 до 2013 г.", казва Наталия.