Ирландия трябва да получи до 13 млрд. евро от Apple заради неизплатени данъци, реши Европейската комисия, цитирана от ВВС.

След тригодишно разследване комисията стигна до извода, че данъчните облекчения за американската компания в Ирландия са незаконни. Според ЕК Ирландия е позволила на компанията да плаща значително по-малко, отколкото други компании и на практика корпоративният данък за нея се е равнявал на не повече от 1%.

Ирландия и Apple не са съгласни с рекордната глоба и ще я обжалват.

„Страните членки не могат да предоставят данъчни облекчения на избрани компании – това е незаконно според правилата за държавна помощ, действащи в ЕС. Разследването на комисията заключи, че Ирландия е предоставила незаконни данъчни облекчения на Apple, които са й позволили да плаща значително по-малко данъци, отколкото другите компании в продължение на много години“, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Стандартният размер на ирландския корпоративен данък е 12.5%. Разследването на комисията е стигнало до заключението, че в действителност Apple е плащала 1% данък върху европейските си печалби през 2003 г. и около 0.005% през 2014 г. Според Вестагер данъчното споразумение между Ирландия и Apple означава, че облагаемите печалби на компанията „не отговарят на икономическата реалност“.

Дълбоки и вредни последици

Apple съобщи, че решението е вредно за работните места. „Европейската комисия опитва да пренапише историята на Apple в Европа, игнорира ирландските данъчни закони и преобръща международната данъчна система“, заяви компанията в комюнике.

„Решението на комисията не е свързано с това колко данъци плаща Apple, а с това кое правителство събира парите. То ще има дълбоки и вредни последици върху инвестициите и създаването на работни места в Европа. Apple спазва закона и плаща всички данъци, които дължи, независимо къде работи. Ще обжалваме и сме убедени, че решението ще бъде преразгледано“, допълни компанията.

Мнението на ирландското правителство е сходно. „Дълбоко не съм съгласен с комисията“, каза финансовият министър на Ирландия Майкъл Нунан. „Решението не ми оставя друг избор, освен да поискам одобрението на кабинета за обжалване. То е необходимо, за да защитим почтеността на нашата данъчна система, да осигурим данъчна сигурност на бизнеса и да не позволим привнасянето на правилата на ЕС за държавна помощ в компетенцията на суверенната страна членка да облага с данъци“, допълни министърът.

Рекордната сметка за неплатени данъци не би трябвало да е проблем за Apple, която постигна нетна печалба от 53 млрд. долара през 2015 г.

Подкопаване на инвестициите

Американското финансово министерство, което миналата седмица съобщи, че Европейската комисия е застрашена да се превърне в „наднационална данъчна администрация“, заяви, че последното решение „подкопава чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важния дух на икономическо партньорство между САЩ и ЕС“.


Apple не е единствената компания, която е разследвана за благоприятни данъчни сделки в ЕС. Миналата година комисията поиска от Холандия да възстанови 30 млн. евро от Starbucks, а Люксембург получи нареждане да си върне сходна сума от Fiat.

Настоящият фокус е върху размера на исканата сума, но има още по-сериозни проблеми, сред които е и фундаменталният въпрос кой наистина управлява света – правителствата или гигантските корпорации? За момента е трудно да се каже.

Отделните правителства изглеждат немощни в опитите си да приложат данъчните си закони за многонационални компании като Apple. Техните системи са предназначени за движението и продажбата на физически стоки, но стават безсмислени, когато компаниите извличат печалбите си от продажбата на услуги и използването на интелектуална собственост.

В случая с Apple 90% от чуждестранните й печалби са пренесени легално в Ирландия и след това до филиали, които не се намират в държави данъчен рай.

В същото време страните не могат да си позволят да не сътрудничат, когато Apple иска това от тях, тъй като пазарната стойност на компанията е 600 млрд. долара и повечето политици не могат да устоят на работните места, които може да създаде, както и на допълнителните инвестиции в съответната страна.

Опитът на ЕК да приземи Apple на пръв поглед е свързан с данъците, но в крайна сметка се отнася до мощта на многонационалните компании и мощта на държавата. Предстоят още битки: датският еврокомисар Маргрете Вестагер, която предяви обвинението към Apple, загрява за битката с Google.

Европа срещу гигантските корпорации в Америка ще бъде голяма битка, която ще се повтаря отново и отново.