Ако искате истински релакс по време на ваканцията, може да помислите да изберете дестинация, която е екологична - по този начин можете да се отдадете на изследвания и да знаете, че присъствието ви не вреди на околната среда и на местната култура, пише Daily Mail.

Например, посетете Любляна в Словения и можете да се повозите на автобус, който се движи на природен газ, или Бутан, където можете да отседнете при местно семейство, така че парите ви помагат на общността. И не е нужно да се отказвате от лукс а- скъпите хотели в Коста Рика почти изцяло са захранвани от чиста енергия.

За да ориентира туристите към екологични държави, компанията Litterbins използвала помощта на експертите по пътуванията от Boundless Journeys и Adventure Life, които избрали местата, полагащи най-големи усилия в грижите за нашата планета.

Коста Рика

Коста Рика е благословена със забележителна природна красота и невероятна флора и фауна, н също така е известна с екологичните си бутикови хотели. „Коста Рика несъмнено е люлката на екотуризма в Латинска Америка“, казва Браян Морган от Adventure Life.

Той до голяма степен е подпомаган от политиката на страната за устойчиво развитие, която разчита на електрическата енергия, произвеждана от хидроелектрическите язовири - източник на чиста енергия, който в момента задоволява 75“ от енергийните нужди на страната.

Наред с уникални преживявания като плуване с морски костенурки посетителите в страната могат да научат за производството на кафе, какао и банани, приходите от които се връщат директно в местната икономика.

Галапагоски острови



Галапагоските острови, разположени на повече от 960 км от бреговете на Еквадор, са напълно откъснати от останалата част от света. Около 90% от островите са национални паркове, което означава, че крехките им екосистеми винаги са защитени от увреждане.

Броят на туристите, които могат да посещават островите, е ограничен, за да се стимулират туроператорите да намалят въздействието на туристическите дейности чрез рециклиране и консервиране на вода и енергия. Но за хората, които имат късмета на посетят островите, те прелагат едни от най-добрите места за гмуркане в света.

Борнео, Малайзия

Според Браян Морган: „Борнео все още се развива като дестинация и в интерес на истината се нуждае от повече посетители, заинтересовани от природата, за да опази горите си“. Част от атракцията е дивата му природа, която привлича туристите. Това може, например, да се случи под формата на малки групи, които отсядат при местни хора, и по този начин инжектират пари в местната икономика. За любителите на животните има възможности да видят редки азиатски видове слонове и леопарди.

Перу



Мачу Пикчу е може би най-голямата атракция за туристите, които се отправят към Перу, наред с кулинарните предложения. Но част от нещата, които правят Перу уникална страна, са флората и фауната.

От близо 25 000 растителни вида в страната около 30 на сто не могат да бъдат открити никъде другаде. Известните майстори-готвачи в страната като Вирхилио Мартинес в хотел Central работят с местните хора, за да отглеждат малко известни подправки, както и за да изследват и защитават наследството им.

Патагония

Разделена между Чили и Аржентина, Патагония предлага спиращи дъха гледки на ледници, езера и заснежени планини. Националният парк Torres del Paine е едно от най-девствените места на земята и е определен от ЮНЕСКО като биосферен резерват.

Няма по-добър начин да изследвате региона от пешеходна разходка или разходка на кон. А с малки туристически групи въздействието върху екосистемата също е сравнително малко.

Бутан

Бутан е малко кралство, което също така е една от най-малко посещаваните държави в света. „Страната разви туризма си бавно и със сериозно внимание върху опазването на природните ресурси и на културата“, казва Мат Холмс.

Част от усилията включват налагането на такса туризъм, приходите от която се връщат в общностите чрез наемането на местни гидове или отсядането при местни семейства например. Освен да се потопите в културата на страната, струва си също така да опознаете дивата природа в многобройните резервати в страната.

Словения

Словения често е подценявана туристическа дестинация, но тя може да предложи много зеленина на туристите. Нейната столица Любляна беше определена за Европейска зелена столица за 2016 г. Смята се, че това е първият европейски град, преминал към нулеви отпадъци и част от това е инсталирането на специални кофи за боклук, които таксуват потребителите в зависимост от това колко боклук изхвърлят.

Освен това в града се движат автобуси на природен газ, има градски електрически влак, а 46% от земята границите на града е заета от гори. Извън столицата има много екологични ферми, които предлагат на посетителите поглед към живота на местните хора. Страната граничи с италианските Алпи, така че туристите разполагат с фантастични планински пътеки.

Ботсвана и Замбия

Ботсвана и Замбия предлагат едни от най-добрите възможности за наблюдаване на дивата природа в Африка и много от хижите, които предлагат сафарита, полагат усилия за опазване на природните богатства на региона.

Освен че опазват животните в областта, резерватите създават и работни места за местните хора. В Tsodilo Hills в Ботсвана можете да откриете древни скални рисунки и да се срещнете с бушмени.

Но ако търсите забележителни пейзажи, тръгнете по поречието на река Замбези до водопада Виктория, най-големия в света, който граничи със Замбия и Зимбабве.

Нова Зеландия



В Нова Зеландия ще откриете всичко - от ледници и фиорди до вулканични плата и субтропически гори. Тъй като 20% от територията на страната са заети от национални паркове, природните й пейзажи са защитени от щетите на масовия туризъм.

Водите около Нова Зеландия също предлагат на посетителите възможнисти да наблюдават китове и делфини. Но ако търсите по-дълбока връзка, не си тръгвайте, преди да сте изследвали маори културата в страната.

Виетнам



Виетнам има богата и колоритна история, която е дълбоко повлияна от културата и храната й. Макар че круиз по река Меконг е един от най-популярните начини за изследване на страната, еко туризмът също има голям потенциал.

Страната има защитени природни паркове, невероятни коралови рифове и една от най-големите лагуни в света. Но въпреки развитието на страната все още има възможности за екотуризъм.