Дори да имате добре платена работа, страничният доход винаги е плюс. Втори редовен източник на доходи означава, че имате по-голяма сигурност, дава ви възможност да бъдету по-гъвкави в начина, по който харчите парите си, не се притеснявате за непредвидени разходи и можете да постигнете финансова независимост, още докато сте млади.

Но повечето хора нямат време за втора работа. Съществуват обаче и други начини за допълнителни приходи с минимални или нулеви усилия.

Пасивните доходи са един от тях. Това са редовни доходи, които изискват малко усилия, и това ги прави идеални за хора, които искат малко допълнителни пари, за да правят нещата, които обичат.

Business Insider публикува някои от най-добрите начини да си осигурите пасивен доход.

1. Отдайте под наем свободна стая в Airbnb

Ако имате свободно пространство в дома си – стая или дори общо пространство за живеене, можете да го отдадете под наем на туристи. Не изисква особени усилия и в зависимост от това колко често го правите, можете да си осигурите доста добър пасивен доход.

2. Напишете книга и вземете приходите от нея

Писането на книга, разбира се, изисква доста усилия. Но този начин за пасивен доход си струва, защото ще си осигурите пари до края на живота си благодарение на приходите от продажбите.

Като автор получавате хонорар за всяко продадено копие от книгата. Можете да се запишете на курс по творческо писане, за да усъвършенствате уменията си за разказване на истории.

3. Инвестирайте на финансовия пазар

Ако не сте финансов експерт, инвестирането на борсата може да е опасно. Но има едно изключение – индексните фондове. Разбира се, няма да получите толкова пари, колкото ако инвестирате в индивидуални фондове, но и няма да загубите много.

4. Направете си блог

Блогът може да се превърне в солиден източник на доходи, ако изиграете картите си правилно. Много блогъри, които са стартирали от нулата, сега постигат солидни приходи чрез рекламни хонорари и в същото време получават редица безплатни услуги.

5. Продавайте снимките си онлайн

Ако фотографията ви е хоби, добре би било да извлечете полза от него. В крайна сметка вече правите снимки, така че защо да не ги продадете? Това е добра възможност, която ще ви осигури допълнителни средства да си купите по-качествена апаратура или да отидете на почивка.

6. Създайте приложение

Ако искате да създадете полезно приложение, ще трябва да се научите как да кодирате. Можете да се запишете на курс, който ще ви даде възможност да практикувате на воля и да научите как се създава приложение от началото до края.

7. Инвестиране в недвижим имот

Важно е да се отбележи, че инвестирането в каквото и да било носи своите рискове, но влагането на пари в имот е по-безопасно. В крайна сметка, хората винаги търсят жилище, така че има смисъл.

Можете да потърсите курс, от който да научите всичко за инвестирането в недвижимите имоти, включително отдаването на стаи под наем в Airbnb, инвестирането в неразработени сгради и земи.

8. Създаване на онлайн курс

Всеки е експерт по нещо, било то хоби или познания в определена индустрия. Ако знаете как да комуникирате ефективно, познанията по определена тема могат да ви помогнат да се сдобиете с постоянен източник на пасивни доходи.

9. Да станете референт на малък бизнес

Това е работа, която изисква минимални усилия. Ако нямате проблеми в общуването с хора и имате страхотни инстинкти за продажби, тази работа е един от най-лесните начини да получавате пасивни доходи.

Снимки: Pixabay.com