Повишаването на енергийната ефективност се превръща в изключително важна за обществото тема. В потребителски аспект енергийната ефективност обикновено се асоциира с комфорта в дома ни и разходите за електричество.

А както знаем, причина за големите сметки са старите и нискоефективните уреди (печка, хладилник, бойлер).

Тенденция, която се наблюдава напоследък, е, че все повече хора, търсейки уред за дома си, наред с цена, дизайн и технически характеристики, се интересуват от класа енергийна ефективност и разхода, който би имал.

От своя страна, добрите производители полагат усилия да предлагат на своите потребители не само уреди с нисък разход на енергия, но и ги учат „да четат“ информацията, да разбират какво стои зад всички букви и цифри и да знаят какво да търсят в характеристиките на даден уред.

На европейско ниво съществува Технически комитет към CENELEC, който е свързан със стандартизирането на характеристиките и енергийната ефективност на електрически водонагревателни уреди. В него се обсъждат проектите на нови стандарти и се предлагат изменения на вече утвърдени такива.

В междулабораторните тестове за валидиране на методика за тестване и определяне на енергийната ефективност на електрически бойлери участие взе и българската компания TESY. Тествани са пет различни уреда в шест лаборатории, резултатите от които се сравняват и потвърждават надеждността и повторяемостта на метода на тестване.

Какво е важно за потребителите?

Не е задължително потребителите да познават всички онези сложни и технически термини и стандарти. За тях обаче е важно да знаят, че е задължително уредите, които се предлагат на пазара, трябва да имат етикет за енергийна ефективност и информация относно стойности на параметри, свързани с енергийната ефективност, придружаваща уреда.

От значение е да разберат също така, че различните групи домакински електроуреди (печки, хладилници, бойлери) попадат в различни категории и най-високият енергиен клас при всички не е непремено А+++. При бойлерите, например, клас В към момента е най-високият възможен.

Това би им помогнало да изберат по-ефективен уред, който би им намалил разходите за енергия впоследствие.

Говорейки за бойлерите, какво влияе на количеството топла вода, осигурено от електрическия бойлер?

За количеството гореща вода значение има нетният обем на водосъдържателя, но на практика той не е единственият фактор. Освен от обема на уреда, количеството топла вода зависи от това колко бързо се смесва входящата студена с наличната в бойлера вече гореща вода при ползване.

Този процес се контролира най-успешно с вграден струйник с PISTON ефект, патент на TESY. Неговата функция е да пропуска студената вода, без да позволява бързото й смесване с топлата, благодарение на т. нар ефект на буталото.

Електрическите бойлери с иновативния PISTON ефект осигуряват по-голямо количество топла вода и повече комфорт. Друг важен фактор, който влияе върху количеството топла вода, е температурата, при която работи бойлерът. Максимално количество гореща вода бойлерите осигуряват, когато термостатът им е настроен на максимална температура.

Българската следа

Компаниите – производители на такива уреди трябва да гарантират съответствието с нормативната уредба и да предоставят задължителната информация по отношение на енергийната ефективност на крайните потребители.

И нещо, което е важно за тяхната конкурентоспособност - те трябва да търсят нови по-усъвършенствани технически решения за постигане на по-добри резултати, като това е пряко обвързано с правилното тълкуване и познаване на изискванията към уредите, заложени в регулациите.

Именно това правят и от TESY. Участието на компанията в комитета помага в разработването на нови уреди с по-добри характеристики, които да са в съответствие със съществуващите и в същото време да бъдат съобразени с дискутираните в работната група и техническия комитет бъдещи изменения в изисквания.

А резултатът е налице – българската компания може да се похвали с иновативни решения, смарт технологии и редица патенти, които гарантират, че предлаганите от нея уреди са на високо технологично ниво, отговарят на все по-нарастващите изисквания на съвременния потребител и следват последните тенденции по отношение на форма и дизайн.

Примерите са много – от бойлерите Modeco Cloud, които могат да се управляват през интернет и се произвеждат със специално разработена от TESY технология за високоефективна изолация INSUTECH Plus, благодарение на която се постигат изключително ниски енергийни загуби и висок клас на енергийната ефективност, до уредите BiLight с нов дизайн на струйника, изработен от неръждаема стомана, който забавя бързото смесване на водата и създава уникалния PISTON ефект, осигуряващ до 15% повече топла вода.

Изводът е, че инвестицията в енергоефективни уреди е въпрос не само на избор, но и необходимост, защото е важна за всичко и всички около нас. И не тежи на джоба ни!