Емблематичната кула BT Tower в Лондон ще се превърне в луксозен хотел.

Новината дойде, след като собственикът BT Group се съгласи да продаде 177-метровата сграда в квартал Уест Енд на MCR Hotels.

Сделката е на стойност 275 млн. паунда (347 млн. долара), съобщава Reuters.

Кулата е символ на следвоенното възраждане на града през 60-те години на миналия век. Днес тя е Паметник на културата със защитен статут, който ограничава архитектурните промени.

Открита от премиера Харолд Уилсън през 1965 г., нейната централна роля в комуникациите е отслабена в съвремието, а антените ѝ са премахнати преди повече от десетилетие, когато вече не са необходими за свързването на Лондон с останалата част на страната.

За по-възрастните местни жители на Лондон е известна като Post Office Tower от създаването си до 1984 г., когато British Telecom е приватизиран.

С панорамен ресторант на 34-ия етаж, тя е най-високата сграда в столицата в продължение на 16 години, докато през 1980 г. не е изместена от небостъргач в Сити зоната.

През последните години кулата е известна с 360-градусовия си LED дисплей, който излъчва съобщения за важни събития като раждането на кралски бебета и спортни победи.

Директорът по недвижимите имоти на BT Брент Матюс заяви, че кулата е изиграла жизненоважна роля за транслиране на националните разговори, съобщения и телевизионни сигнали.

"Сделката с MCR Hotels ще даде възможност на BT Tower да придобие ново предназначение, запазвайки тази емблематична сграда за десетилетия напред", допълва той.

Тайлър Морс, главен изпълнителен директор и собственик на MCR Hotels, заяви, че преустройството на кулата в луксозен хотел ще отвори вратите "за поколения, които ще ѝ се наслаждават".

MCR Hotels е третият по големина хотелски оператор в САЩ и има опит в превръщането на емблематични сгради в хотели, като терминалът на TWA на летище JFK в Ню Йорк, припомня Reuters.

Компанията заяви, че ще си партнира с лондонското студио Heatherwick за BT Tower.

В последно време в Лондон се наблюдава бум в сектора на петзвездните хотели, включително многомилионното обновяване на Claridges, както и откриването на Peninsula London и Raffles London в The OWO миналата година.

Като хотел BT Tower ще се конкурира и Shangri-La в The Shard, сега най-високата сграда в Лондон.

Мат Оукли, директор "Търговски проучвания" в компанията за услуги в областта на недвижимите имоти Savills, заяви, че сделката показва, "че интересните и добре разположени сгради в Лондон имат потенциал за подмладяване и промяна на предназначението".

Правни консултанти на BT по продажбата са Addleshaw Goddard, а на MCR Hotels - Herbert Smith Freehills.