Разходите за жилища и неравнопоставеността са огромен проблем в развивите градове, където предприемачи строят супер тесни и високи сгради, които само богатите хора могат да си позволят.

Едно от ключовите достойнства на имотите, които продавачите изтъкват, са невероятно красивите гледки – например към Сентрал Парк. Само тя оскъпява всяко жилище с 1 млн. долара.

Гейл Дукстър Лорд е консултант по културните и музейните въпроси в Торонто, а също така и представител на Lord Cultural Resources. Тя има интересна идея: да монетизира гледките към културните институции, например галерии и музеи.

Ето какво казва пред Metro News: строителите на жилищни комплекси рекламират и продават гледки. В същото време културните организации са онези, които със собствени пари съхраняват и облагородяват“ самите гледки.

Тя добавя към списъка с тези, които трябва да получават пари, и парковете. Те струват на местната управа много средства. Освен това са ценни за града.

Купувачите вече плащат за панорамните гледки от високия си етаж. Цените на жилищата отдавна се формират на тази база, като имотите на долните етажи струват по-малко.

Според Гейл Лорд, ако културните институции, като музеи и арт галерии, „получават пари за гледките, които осигуряват и поддържат сами, те могат да привлекат повече посетители – или поне да предлагат по-ниски цени на билетите“.

Представете си какво могат да направят парковете с усвояването на тази нова такса за живеещите в небостъргачите.

В повечето случаи панорамата, която се открива от имот на висок етаж, е вечна. Невероятно би било да се построи още една супервисока сграда до вече съществуваща.

Идеята е логична, нали? Представете си – хората, които имат изглед към езеро от дома си, да плащат за почистването на бреговата ивица. Тези, които гледат към парка, да го обновяват чрез таксата, която плащат.

В Ню Йорк много хора се оплакват, че високите сгради разрушават парковете заради своите огромни сенки. Както се досещате, строителните предприемачи не са въодушевени от идеята на Лорд.