Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не разполага с необходимите парични средства, за да попречи на щата Ню Йорк да конфискува активите му. Той моли съда - институция, към която многократно е показвал презрение- за малко милост, отбелязва CNN.

В съдебно заявление от понеделник адвокатите на Тръмп излагат суровата икономическа реалност, пред която е изправен водещият републикански кандидат за президент. Екипът му е прекарал "безброй часове" в преговори с около 30 юридически лица, които биха могли да финансират облигациите на стойност около половин милиард долара, които той дължи. Но никой не е приел сделката.

Тръмп трябва да отдели близо 500 млн. долара докато обжалва решението от миналия месец за неправомерно придобити печалби. В случай че той не успее съдия Артър Енгорон казва, че решението може да бъде изпълнено и главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс ще започне да конфискува имотите му, за да изплати дължимото.

"Ако той не разполага със средства за изплащане на съдебното решение, тогава ще потърсим механизми за принудително изпълнение на решението в съда и ще поискаме от съдията да конфискува активите му", казва Джеймс пред ABC News. В понеделник правни експерти заявиха, че не очакват голяма снизходителност от страна на съда.

"Смятам, че специалното отношение към Тръмп подкопава цялото съдебно решение, което е, че никой не е над закона, включително бивш президент", казва Темидайо Аганга-Уилямс, партньор в адвокатската кантора Selendy Gay. "Ако му позволим да не се налага да внася целия размер на гаранцията, това по същество ще означава, че той не е подведен под отговорност по начина, по който всеки друг би бил."

Не е ясно какви имоти може да конфискува Джеймс, кога може да ги завземе и в какъв ред може да ги търси. Но тя заяви пред ABC News, че "всеки ден гледам към 40 Wall Street", визирайки внушителната сграда, собственост на Тръмп, във финансовия район.

Преди десет години Trump Organization получава банкова оценка на 40 Wall Street, която според Джеймс оценява сградата на 220 млн. долара. Съдия Енгорон установява, че Тръмп е завишил стойността на сделката. Джеймс посочва, че през 2015 г. Тръмп е оценил сградата на 735,4 млн. долара.

Бившият президент е изправен пред десетки скъпоструващи наказателни обвинения и гражданско решение за 83 млн. долара срещу него по дело за клевета, заведено от Е. Жан Карол. В резултат на това много банки заявиха, че няма да правят бизнес с Тръмп, цитирайки потенциалните му финансови и наказателни отговорности като твърде рисковани.

“Mакар че може да има отделни благодетели, които биха искали да дадат пари на Тръмп, подобна транзакция потенциално би била в разрез със законите на Федералната избирателна комисия за дарения на кандидат-президенти”, казва Мичъл Епнър, бивш федерален прокурор. "Никой досега не е трябвало да отговаря на въпроса дали спасяването на кандидат за президент от присъда за 500 млн. долара срещу него се счита за принос към кампанията."

Личното богатство на Тръмп се оценява на около 2,6 млрд. долара, според Forbes, като голяма част от него е свързана с притежания на недвижими имоти. Според адвокатите му застрахователите, към които той се е обърнал за облигациите си в Ню Йорк, няма да приемат имоти като обезпечение, тъй като те се нуждаят от пари в брой.

Републиканецът се опитва да убеди апелативния съд, че осигуряването на гаранция в пълен размер е "практически невъзможно". На този фон адвокатите му молят съда да отложи внасянето на гаранцията, докато тече обжалването му - процес, който може да отнеме години.

Това е дръзко искане за милост, като се има предвид как Тръмп публично пренебрегна съда по време на процеса за гражданска измама, въпреки че беше глобен и порицан от съдия Енгорон, пише CNN.

Миналия месец Енгорон установи, че бившият президент и неговите съподсъдими, включително пълнолетните му синове, са завишили измамно стойността на активите им, за да получат по-изгодни лихви по кредити и застраховки. В решението си Енгорон пише, че "пълната липса на разкаяние и разкаяние у Тръмп граничи с патология", и им нареди да платят неустойка, която надхвърля 450 млн. долара с лихвите.

"Двата му избора са или: а) да накара съда да се съгласи, че не е необходимо да внася гаранция като обезпечение, или б) да понесе последствията от това, че до една седмица главният прокурор на Ню Йорк ще започне изпълнителен процес, за да заграби активите му", посочва Епнър.