Миналата седмица Nvidia обяви сделки с Johnson & Johnson за използване на генеративен изкуствен интелект в хирургията и с GE Healthcare за подобряване на медицинските визуализации. Тези разработки в областта на здравеопазването, показват колко важна е медицината за бъдещите възможности за приходи на компанията в нетехнологичния сектор.

"Причината, поради която Nvidia е толкова популярна днес е, че тя осигури мрежата и технологията за нещо, което преди не можеше да се направи", казва Радж Джоши, технологичен анализатор и старши вицепрезидент в Moody's Ratings. "Здравеопазването, независимо дали става въпрос за биотехнологии, химикали или откриване на лекарства, е много мощна област".

Акциите на Nvidia се повишиха с близо 100% от началото на годината досега, а биотехнологичната индустрия е пример за неизползван потенциал, на който инвеститорите продължават да залагат. AI може да ускори процеса на откриване на лекарства и дори да намери приложение на медикаменти, които може да не са дали резултат за първоначалното заболяване, за което са били разработени, отбелязва CNBC.

"През последните 18 месеца сме склонни да вярваме, че това е по-скоро потенциал, отколкото шумотевица, поради осезаемите резултати и убедителните случаи, в които AI е помогнал на фармацевтичната и биотехнологичната индустрия", казва Арда Урал, лидер на EY Americas за здравеопазването.

Разработването на лекарства е рисков процес, който може да отнеме поне десетилетие от концепцията до клиничните проучвания, добавя Урал. Това е и проект, който може да струва милиарди, с огромен шанс за провал.

Около 41% от изпълнителните директори на биотехнологични предприятия, анкетирани от EY отбелязват, че търсят "конкретни" начини, по които генеративният AI може да бъде използван за техните компании. "Това е много висок процент за моя опит, тъй като съм от 30 години в тази индустрия", посочва Урал.

Фокусът върху здравеопазването от страна на Nvidia на нейната конференция GTC AI показва удвояване на амбицията, която тя има от дълго време. По време на разговора с инвеститорите през февруари компанията спомена няколко начина, по които технологията ѝ се адаптира за медицинския сектор.

Компании като Recursion Pharmaceuticals и Generate Biomedicines разширяват своите биомедицински изследвания с помощта на специализирани доставчици на облачни услуги и се нуждаят от инфраструктурата на Nvidia, за да улеснят процеса.

"В областта на здравеопазването дигиталната биология и генеративният AI помагат за преоткриването на лекарства, хирургията и медицинските изображения", казва Колет Крес, главен финансов директор на компанията. "През последното десетилетие натрупахме задълбочен опит в областта на здравеопазването, създавайки платформата Clara и услугата BioNeMo за персонализиране и внедряване на модели за разработване на лекарства."

Миналата година производителят инвестира 50 млн. долара в Recursion за своите проекти за откриване на медикаменти. От своя страна фармацевтичната компания въвежда своите биологични и химични данни, за да обучава AI моделите на Nvidia на нейната облачна платформа.

Една от най-силните страни на производителят в областта на здравеопазването е платформата BioNeMo - генеративна облачна услуга с изкуствен интелект, специално създадена за разработване на лекарства.

"Едно е да проектираш полупроводници и компютърни платформи, за да могат другите да правят нещо. Но съвсем друго е, когато създаваш пълноценни технологични пакети, които да продадеш на клиента", казва Джоши. "Да кажем, че ако сте биотехнологична компания, вземате пълната технология от Nvidia и просто започвате да работите по нея, за разлика от това да трябва да измислите "как да използвам тази система?".

Биотехнологичните генеративни платформи за AI имат способността да намалят разходите на фармацевтичните компании извън процеса на разработване на лекарства. Много компании офшорират бек-офис процесите си за доставки, финансовите и административните функции, както и производството, за да спестят пари. Но с нарастването на геополитическото напрежение и акцента върху връщането на работните места в САЩ, преместването в и от чужбина се превърна във все по-скъп разход, посочва CNBC.

"Сега можете да направите това у дома с помощта на изкуствен интелект с много по-ниски разходи, защото вече имате роботизирана автоматизация на процесите", казва Урал. "Така че това помага не само за ускоряване на разработването на лекарства, но и за намаляване на разходите за управление на компаниите. Това означава, че можете да насочите повече капитал и да създадете повече медикаменти по-бързо."

Здравеопазването е пример за това колко далеч е стигнала една компания, която преди десетилетие е проектирала графични карти за видеоигри. "Трябва да им отдадем дължимото за това, че Дженсън Хуанг е проявил далновидност още през 2012 г., когато е видял как някои хора действително използват графичната му карта в Станфордския университет за решаване на математически задачи", отбелязва Джоши.

"Дженсън си е казал: "Знаете ли какво, нашият продукт всъщност може да се използва за това, което се нарича общи изчисления - нещата, които всички ние правим всеки ден на нормална основа".

Но за да се реализират напълно ползите от изкуствения интелект, които тепърва стават ясни в сектора на здравеопазването, лидерите ще трябва да получат по-голяма подкрепа от персонала. Според проучването на EY "AI Anxiety in Business" повече от две трети от служителите в сферата на здравните науки имат притеснения относно изкуствения интелект, а 7 от 10 са обезпокоени от внедряването му на работното място.