Адам Нойман, отстраненият съосновател на WeWork, е подал оферта на стойност над 500 млн. долара в опит да си върне контрола над компанията за отдаване на споделени офис площи под наем, която той стартира през 2010 г.

Flow, новата компания за недвижими имоти на Нойман, заяви в понеделник, че е подала потенциална оферта към WeWork с "коалиция от шестима финансови партньори".

"Ние сме изключителна компания и не е изненадващо, че редовно получаваме съобщения за интерес от трети страни", пише в изявление на WeWork, споделено с Reuters.

Компанията заяви, че продължава да се фокусира върху усилията за преструктуриране, след като през ноември подаде молба за обявяване в несъстоятелност, тъй като високите лихвени проценти и намаляващото търсене на офис площи заради дистанционната работа се отразиха негативно. WeWork добави, че новата стратегия ще ѝ помогне да се превърне във "финансово силна и печеливша".

Миналия месец стана ясно, че Нойман от месеци се е опитвал да се срещне с компанията, която някога беше оценена на 47 млрд. долара, за да договори сделка за продажба или предоставяне на дългово финансиране.

Адвокатите, представляващи новото предприятие на Нойман - Flow Global, изпратиха през февруари писмо до съветниците на WeWork, в което се съобщава, че той проучва възможността за съвместно наддаване с инвеститори, сред които е и американският хедж фонд Third Point.

Някога Нойман беше спряган за член на редиците на най-богатите хора в света с лично състояние от 14 млрд. долара от планираното пускане на WeWork на борсата през 2019 г., отбелязва The Guardian.

По време на възхода си компанията инвестира значителни средства в придобиването на редица дългосрочни договори за наем в някои от най-скъпите пазари на недвижими имоти в света, като натрупа близо 800 локации в 39 държави.

Но инвеститорите, които вече бяха скептично настроени към оценката на WeWork от близо 50 млрд. долара, в крайна сметка бяха отблъснати от условията на листването. Причина за това са исканията всяка от акциите на Нойман да носи 20 пъти повече гласове от обикновените и съпругата му да има право на глас при избора на негов наследник, ако той умре.

В крайна сметка първичното публично предлагане е отложено, а по-късно Нойман напуска поста си на главен изпълнителен директор, тъй като наяве излизат редица все по-вредни твърдения за личното му поведение и ексцентричен начин на живот.

Според New York Times изпълнителният директор "убеждавал служителите си да пият текила "Don Julio", да работят по 20 часа на ден и да присъстват на срещи в 2 часа сутринта".

"Той ги е принуждавал да пушат марихуана на работното място, да танцуват около огън в гората по време на екскурзиите през уикенда, и да пият огромни количества текила", пише изданието.

Оттогава Нойман се е върнал на ръководен пост и е обявил плановете си за предприятието за недвижими имоти Flow - фокусирано върху брандирани апартаменти, насочени към милениалите.

Въпреки че планира стартирането си през 2023 г., бизнес планът му все още не е оповестен публично, като на уебсайта му все още се твърди, че "ще се появи съвсем скоро".