Глобалната мрежа за банкови трансакции SWIFT планира през следващите една до две години да създаде нова платформа, свързваща различните цифрови валути на централните банки, които са в процес на разработване, със съществуващата финансова система, съобщават от там пред Reuters.

Този ход, който би бил един от най-значимите досега за зараждащата се екосистема на CBDC (Central Bank Digital Currency), като се има предвид ключовата роля на SWIFT в глобалното банкиране, вероятно ще бъде направен в момента, в който бъдат пуснати първите планирани централно управлявани цифрови валути.

Около 90% от централните банки в света вече проучват цифрови версии на своите копюри. Повечето от тях не искат да изостанат от възхода на Bitcoin и криптовалутите като цяло, но се сблъскват с технологични трудности.

Ръководителят на отдела за иновации на SWIFT Ник Кериган коментира пред Reuters, че последният опит, който е продължил 6 месеца и в който е участвала група от 38 централни и търговски банки, както и платформи за сетълмент, е било едно от най-големите глобални сътрудничества в областта на CBDC и "токенизираните" активи до момента.

То беше съсредоточено върху това да се гарантира, че всички CBDC на различни държави могат да се използват заедно, дори ако са изградени върху различни базови технологии или протоколи, като по този начин се намаляват рисковете от фрагментация на платежните системи, разкриват от SWIFT.

Ник Кериган също така е категоричен, че новата инфраструктура ще може да се използва при много сложни търговски или валутни плащания и потенциално да бъде автоматизирана, така че едновременно да се ускорят и намалят разходите за процесите. Резултатите, които са доказали, че банките могат да използват съществуващата си инфраструктура, са били широко оценени като успех от участниците и са дали на SWIFT график за работа.

"Разглеждаме пътна карта за пускането на този продукт през следващите 12-24 месеца", посочва Кериган в интервю за информационната агенция. "Това е преминаване от експериментален етап към нещо, което се превръща в реалност."

Макар че сроковете все още могат да се променят, ако пускането на CBDC в големите икономики се забави, когато това все пак стане, би било сериозен стимул за запазване на доминиращата позиция на SWIFT в мрежата за междубанкови услуги. Държави като Бахамските острови, Нигерия и Ямайка вече имат CBDC. Китай е напреднал с реални тестове на електронен юан. Европейската централна банка също е в процес на създаване на цифров евро, а Банката за международни разплащания, глобалната група на централните банки, провежда множество трансгранични изпитания.

Основното предимство на SWIFT обаче е, че съществуващата мрежа вече може да се използва в над 200 държави и свързва повече от 11 500 банки и фондове, които я използват за изпращане на трилиони долари всеки ден.

Мащабируема опция

Компанията се превърна от почти непозната извън банковите среди организация в нарицателно име от 2022 г. насам, когато отряза повечето руски банки от мрежата си като част от санкциите на Запада след нахлуването в Украйна. Кериган посочва, че подобен ход може да се случи и в една нова CBDC система, но се съмнява, че това ще спре държавите да се присъединят към нея. В последните тестове на компанията са участвали централни банки от Германия, Франция, Австралия, Сингапур, Чехия и Тайланд, както и няколко, пожелали анонимност.

В тях са се включили и редица водещи търговски банки, сред които HSBC, Citibank, Deutsche Bank, Societe Generale, Standard Chartered и платформата за валутен сетълмент CLS, както и поне две банки от Китай.

Идеята е, че след като комуникационната среда се разшири, банките ще разполагат с една основна глобална точка за връзка, способна да обслужва плащанията с цифрови активи, а не с хиляди, ако трябва да създават индивидуални такива с всеки контрагент.

Наред с напредъка към CBDC Кериган цитира прогнозата на Boston Consulting Group (BCG), че до 2030 г. активи на стойност около 16 трилиона долара могат да бъдат "токенизирани" - процес, при който акции и облигации се трансформират в цифрови чипове, а след това те могат да бъдат емитирани и търгувани в реално време.

"Ако можем да включим произволен брой мрежи към системата SWIFT, това ще стане много по-широко мащабируема възможност за индустрията", категоричен е той.