Резервациите за новия италиански влак La Dolce Vita Orient Express все още не са започнали, но ако смятате да пътувате, е по добре да се запишете сега, преди цените да са се повишили.

Еднодневно пътуване с луксозния влак струваше 2000 евро на човек през декември 2022 г. и достигна 2500 евро до ноември 2023 г. И двете тарифи бяха определени в периода на предварителна резервация, пише CNBC.

Началните цени сега са скочили на 3500 евро на човек на вечер, според официално съобщение от компанията. Това е главозамайващо увеличение на цените със 75% за период от 16 месеца.

La Dolce Vita Orient Express ще започне да се движи през пролетта на 2025 г., според Accor, френската хотелиерска компания, която управлява влака.

Тя не отговори директно на въпроса на CNBC каква е причината за рязкото повишаване на цените. "Цените се развиват в зависимост от заетостта, сезона, маршрута и вида на купето", лаконични са от компанията.

Цените на билетите обаче все още са значително по-ниски от другия влак, използващ името "Ориент експрес" в Европа – венецианския Simplon Orient Express. Той се управлява от компанията Belmond, собственост на LVMH, а цените за него започват от 8925 долара на човек.

Дейв Гуджър, управляващ директор за Европа, Близкия изток и Африка в Tourism Economics, коментира, че повишаването на цените се дължи на продължаващото желание на потребителите да плащат по-скъпо за луксозни преживявания. Но според него това не е единствената причина.

"Търсенето на луксозни пътувания се отразява в продължаващо увеличение на цените. Поскъпването обаче съответства и на нарастващите разходи, включително по-високите разходи за персонал и повишените изисквания за обслужване на дълга", допълва експертът.

Той определя увеличението на цените на пътуването с La Dolce Vita "като отклонение", но отбелязва, че то отразява уникалната услуга, която влакът предоставя.

La Dolce Vita Orient Express на Accor ще се движи по девет маршрута в Италия, включително крайбрежно пътуване от Палермо до Рим и друго от Рим до Монталчино в Тоскана.

Интериорът на железницата пресъздава епохата на италианския блясък, запечатана в едноименния шедьовър на Фелини от 1960 г., допълва CNBC.

Резервациите на уебсайта започват от 24 април.

Accor планира и пускането на друг влак с реставрирани вагони от 19-ти век, които са били част от историческия Nostalgie-Istanbul-Orient-Express. Той ще се движи по различни маршрути на Стария континент, включително емблематичния Париж-Истанбул.

Първоначално беше планирано влакът да бъде пуснат в експлоатация тази година, но сега се очаква да потегли по релсите през 2026 г.