Ако трябва да участваш във филм, какъв жанр ще бъде?

Това не е въпрос от приложение за запознанства.

Михаела Мъри, личен стилист в Ню Йорк, винаги го задава на клиентите си от силния пол. Използва отговора им, независимо дали е уестърн, мафиотски от старата школа или "Матрицата", като отправна точка за създаване на техните тоалети.

Какъв е смисълът от това?

"Да помогна на момчетата да открият своята "естетическа гледна точка", казва Мъри.

Точно определен характерен стил в облеклото на мъжете е много по-привлекателен от стандартен аутфит, състоящ се, да речем, от дънки, поло и блейзър.

Ако пък модният ви усет се лута навсякъде, този подход значително опростява пазаруването и обличането.

"Независимо дали трябва да впечатлят шефа си или да спечелят романтична партньорка, повечето мъже вече осъзнават важността на изграждането на личен стил с облеклото си, но когато се стигне до изпълнението му, не знаят откъде да започнат", допълва Мъри.

За да помогнат на силния пол да се ориентира към определен външен вид, стилистите се ровят по-дълбоко от филмовите предпочитания. Мъри разговаря с клиентите си дали някои теми и епохи, като например 50-те години на миналия век в Америка, им допадат.

Търнър Алън, нюйоркски стилист, се допитва до мъжете за тяхната работа, хоби и дрехи, в които се чувстват най-комфортно, преди да състави персонализиран наръчник, в който посочва тоалети за всеки повод от ежедневието.

Ако нямате личен стилист, който да изготви такъв продукт за вас, помислете кой от следните характерни стилове ви привлича най-много, съветват от WSJ.

Нестандартна класика. Звезден пример: Майкъл Джордан

Избирайте артикули, които се отклоняват от основните модели, но с фини разлики.

36-годишният Алекс Риалди, учен от Ню Йорк, е разгадал кода на финия нестандартен стил.

Сред любимите му панталони са винтидж Levi's 501 в камуфлажно зелено и кожени панталони с прави крачоли.

Съчетава с много скъсени ризи – форма, която пасва на слабата му фигура.

Винаги носи някаква дреха, която може да се възприеме като "уникална или неочаквана". Става дума за "малки вариации", добавя той.

Тих лукс. Звезден пример: Килиън Мърфи

"Тихият лукс" лесно може да се разчете като скучен.

Мъри съветва момчетата, които искат да изглеждат елегантни, но не и да се открояват, да се съсредоточат върху ограничената цветова гама и точното, леко свободно прилепване.

Тя предпочита изцяло тъмнокафяви ансамбли от кашмирен пуловер и панталони по мярка, завършени с очила Wayfarer и черни мокасини.

"Не става въпрос за огромно количество интересни елементи, а за това да се уверите, че зад всеки от тях стои изтънченост", съветва експертът.

Не е необходимо да изчерпвате кредитната си карта, за да се сдобиете с тази изискана визия.

Просто посетете Banana Republic, препоръчва Мъри. През последните сезони тази марка става все по-достъпна и се отличава с минималистични модели от страхотни материи.

Собствена идентичност. Звезден пример: Брад Пит

Ако досега не сте се занимавали с нестандартни визии, Федерико Бараси, вицепрезидент по покупките на мъжко облекло в платформата за електронна търговия SSENSE, предупреждава да не стигате до крайности.

Първо, предлага той, обърнете се към марки със силна визуална идентичност и проверете нивото си на комфорт с някой от техните по-обикновени модели.

Копринените ризи на Casablanca например често са с възмутителни щампи, но марката продава и по-спокойни топове. "Когато се чувствате по-уверени и комфортно с естетиката на дизайнера, можете да поемате малко повече риск", съветва Бараси.

Ако една риза ви се струва твърде крещяща, опитайте с аксесоари, казва Мъри. Ботуши Bottega Veneta, огромни слънчеви очила с дебели рамки или оригинален модел пръстен могат да бъдат по-безопасен начин да предадете лидерските си вибрации на мъж.

Чаровен грубиян. Звезден пример: Джеръми Алън Уайт

Привлича ли ви грубият вид?

Следвайте примера на Ксандър Торес. 30-годишният инфлуенсър от Вашингтон, окръг Колумбия носи винтидж деним и работно облекло.

Но стилът му не е просто грубиянски. Харесва му да комбинира изтъркани Levi's 550 (класически модел) с мокасини Gucci и смята, че този контраст придава характер.

"Съчетаването на нещо наистина старо с нещо съвсем ново ми харесва", допълва той.