Днес излизат дългоочакваните данни за заетостта и безработицата в САЩ, които традиционно оказват съществено въздействие върху нивата на долара спрямо останалите основни валути.

Щатската валута обаче прави нещо нетипично за периода преди изнасяне на подобни резултати. Тя се понижава силно спрямо останалите основни валути.

Доларът бележи най-голямото си седмично понижение спрямо останалите валути за седмицата преди изнасянето на данни за заетост от 2009 година насам.

Причината – очакванията на инвеситторите, че Фед ще премине в отстъпваща позиция и ще забави сериозно цикъла на повишение на лихвите.

На практика пазарните участници залагат 50% шанс да видим едно повишение на лихвите през тази година спрямо 93% подобен шанс, залаган в края на миналата година.

Очакванията по отношение на заетостта са тя да е под 200 000 работни места, разкрити през изминалия месец. Колкото по-далеч е заетостта от тази стойност, толкова по-малък ще става шансът според инвеститорите да видим повече от едно повишения на лихвите тази година.

Разбира се, налице е възможност да станем свидетели и на рязко обръщане на тренда при долара и сериозното му поскъпване. Това може да стане при стойност на новоразкритите работни места над 200 000 през изминалия месец и понижение на безработицата.