Airbnb обяви, че ще забрани използването на вътрешни камери за сигурност във всеки имот, присъстващ в платформата, и ще въведе нови ограничения за външни камери и устройства за наблюдение на шума.

Преди това камерите бяха разрешени в зони като коридори и жилищни помещения, стига собственикът на имота да посочи това. Airbnb също така изисква камерите да са ясно видими и да не се намират в зоните за спане или баните.

В понеделник компанията заяви, че промените, които ще влязат в сила от 30 април, опростяват политиката му относно устройствата за наблюдение и „продължават да дават приоритет на поверителността“ на потребителите на Airbnb.

Сега също така ще се изисква управителите на имоти да разкриват присъствието и общото местоположение на всяка външна камера, че тези камери не наблюдават вътрешните пространства и че не са разположени на места с „по-големи очаквания за поверителност“, като бани и сауни.

Airbnb признава, че мониторите за шум са били използвани от някои собственици на имоти като начин да „изпреварят проблеми като неоторизирани партита“, но добавя, че те трябва да бъдат разкрити на гостите. Те трябва да оценяват само нивата на децибели, а не да записват или предават звуци.

Нарушенията на новата политика ще бъдат разследвани и наказанията може да включват премахване на обява или потребителски акаунт, посочва Airbnb.

„Тези промени следват обширни консултации с гости, домакини, експерти по поверителност и други експерти“, се казва в изявлението на Airbnb.

Въпреки че според компанията по-голямата част от имотите, изброени на нейния сайт, не съобщават за наличие на охранителна камера, промените идват на фона на нарастваща загриженост относно потенциалното използване на скрити камери в обществени пространства, които станаха по-евтини и широко достъпни през последните години.

На този фон редица платформи, включително YouTube и TikTok, са пълни с видеоклипове на хора, които препоръчват прости начини за намиране на скрити камери.

Наскоро Питър Тия, главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур компания за технически услуги OMG Solutions, и неговият екип тестваха дали работят тези предложения. Техниците скриха 27 камери в една къща и проведоха пет кръга от тестове, за да разберат кой метод/инструмент за откриване е най-ефективен. Резултатите са тук.