Хотелски стаи, къщи под наем, круизни кораби, тоалетни на самолети – скрити камери може да има не само на всички тези места, но и в домовете на хора, които живеят в среда на недоверие и тормоз с партньора си.

Тези т.нар. шпионски камери стават все по-малки, по-трудни за намиране и по-лесни за купуване.

От будилници до освежители за въздух, бутилки за вода и поставки за четки за зъби, камерите са вградени в обикновени домакински предмети, които безпроблемно се сливат с домашния декор. Те могат да бъдат купени в магазини или онлайн, както и чрез търговци на дребно като Amazon и Walmart.

Вместо да се налага да извличат записа от камерата, собствениците им могат да гледат изображения на живо директно на телефоните си. По-лошото е, че воайорите могат да продадат кадрите на порно сайтове, казва пред CNBC Питър Тия, главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур компания за технически услуги OMG Solutions.

На този фон не е чудно защо редица платформи, включително YouTube и TikTok, са пълни с видеоклипове на хора, които препоръчват прости начини за намиране на скрити камери.

Но работят ли тези предложения?

Тия и неговият екип скриват 27 камери в една къща и провеждат пет кръга от тестове, за да разберат кой метод/инструмент за откриване е най-ефективен.

Ето какво показват резултатите

Инструмент 1: „Невъоръжено око“

Екипът решава да започне с най-лесния и евтин метод: тест с "невъоръжено око", разказва Тия пред CNBC.

„Моят колега Виктор Ло обикаля от стая в стая, отбелязвайки, че нищо не изглежда неуместно или подозрително. След 20 минути търсене, той все пак намери една камера, вградена в работещ часовник. Забеляза я, защото устройството показваше грешен час“, пояснява Тия.

Цена: $0 | Намерени камери: 1

Инструмент 2: Мобилен телефон

За този кръг Виктор тегли популярно приложение, наречено Fing, което сканира Wi-Fi мрежи за камери. Той също така използва фенерчето на телефона си, за да улесни засичането на обективите на камерата – често срещана онлайн препоръка.

Приложението показва, че 22 устройства са свързани към домашния Wi-Fi, но не и камери.

Тия обяснява, че когато членовете на неговия екип са поставили скритите камери в къщата, те са създали и втора безжична мрежа, към която са ги свързали, заобикаляйки основната.

„Дори и да не направим това, приложението ще покаже, че камерите са в къщата, но не и къде се намират“, уточнява той.

Оказва се, че Виктор има повече късмет с фенерчето на телефона си. С него той намира още три камери - в Wi-Fi усилвател, копче на риза и окото на плюшено мече.

Цена: $25 годишен абонамент за Fing | Намерени камери: 3

Инструмент 3: Радиочестотен детектор

След като дотук са открити само четири от 27 камери, време е да разберем какво са свършили ръчните устройства и по-точно - радиочестотен детектор, който издава звуков сигнал, когато е близо до скрита камера.

Той работи, когато камерите са включени и свързани с Wi-Fi, което означава, че няма да намери тези, които използват SD карти за съхраняване на данни, казва Тия.

Този инструмент също така може да издава фалшиви сигнали, разбира екипа, докато наблюдава как Виктор претърсва стаите за трети път през порой от пронизителни звуци.

Устройството има и вграден детектор за лещи, но звуковият сигнал се оказва толкова разсейващ, че Виктор не намира нито една камера с това устройство.

То е издало звуков сигнал и в части от къщата, където изобщо е нямало камери, казва Тия.

Цена: $100-$200 | Намерени камери: 0

Инструмент 4: Използване на детектор за лещи

Това устройство е евтино и лесно за пренасяне и използване. Излъчва инфрачервена светлина, която се отразява обратно от обектива на камерата като червена точка.

Проблемът? Трябва да сте близо до камерата, за да работи.

Въпреки популярността му онлайн, Виктор намира само две камери с това устройство – едната в дифузер за етерично масло, а другата - в Wi-Fi устройство.

Цена: $50 | Намерени камери: 2

Инструмент 5: Усъвършенстван детектор за лещи

В последния тест Виктор използва по-сложен детектор за лещи, наподобяващ бинокъл. Той също акцентира върху светлината, която се отразява от обектива на камерата. Това устройство обаче работи от разстояние, което позволява на Виктор да вижда камери из цялата стая. Работи и в ярко осветени, и тъмни помещения, казва Тия.

С този инструмент Виктор открива камера в кожена чанта, както и една между документи под бюрото. Продължава напред, стигайки до 11 - повече от всички останали камери, намерени в другите тестови кръгове, взети заедно.

Цена: $400 | Намерени камери: 11

Крайният резултат

Виктор намира общо 17 от 27 камери - не лош резултат, но не и добър, особено предвид времето, което това му отнема.

„Когато пътувате и сте уморени, последното нещо, което искате, е да прекарате един час в разглеждане на всяко кътче, за да откриете дали някой не ви наблюдава“, казва той.

Публикациите в социалните медии за скрити камери са се увеличили с близо 400% през последните две години, според компанията за данни Sprout Social, като има безброй статии, посветени на намирането на бързо и лесно решение на нарастващия проблем.

В тази игра на котка и мишка обаче камерите имат предимство, смята Тия: Устройствата за откриване стават все по-добри, но шпионските джаджи също.