Икономиката от епохата на пандемията предостави неустоима възможност за купувачите на жилища, привлечени от комбинацията от рязко покачващи се наеми, исторически ниски лихвени проценти, лесно достъпен капитал и растящи цени на жилищата.

Данните на John Burns Research & Consulting разкриват, че през второто тримесечие на 2022 г. институционалните наемодатели – дефинирани като компании, притежаващи поне 1000 жилища, са придобили 2,4% от всички покупки на жилища през това тримесечие.

Този устрем обаче рязко утихна с рязкото покачване на лихвените проценти.

През второто тримесечие на 2023 г. институционалните наемодатели представляват едва 0,4% от покупките на жилища.

Но това институционално забавяне не се превърна в масова институционална разпродажба, пише Fast Company.

За да разбере по-добре кои наемодатели продават най-много - и най-малко жилища, ResiClub се обръща към професионалистите в областта на данните за имоти в Parcl Labs.

От данните на компанията става ясно, че институционалните купувачи на жилища не се освобождават от огромни количества инвентар.

Invitation Homes, която притежава над 84 000 жилища, има само 156 за продажба. Amherst, която притежава около 44 000 жилища, има 128 за продажба. Това е нормално съкращаване на портфейла.

От тези 21 големи институционални купувачи на жилища само 7 продават поне 2% от портфейла си в момента. Последният път, когато Parcl Labs прави този анализ през декември, трима са обявили за продажба поне 2% от портфейла си.

"Резултатите съответстват на изводите: няма големи разпродажби, продължава преразпределението на портфейлите", коментира пред ResiClub Люси Фъргюсън, вицепрезидент по стратегията в Parcl Labs.

Високата позиция на Divvy, която има 5,2% от портфейла си за продажба, в списъка е логична, като се има предвид нейният бизнес модел. Компанията отдава под наем жилища на финансово затруднени лица, докато те са готови да направят покупка. На теория този бизнес модел за отдаване под наем има по-високи нива на оборот.

Институционална компания, която трябва да се следи отблизо, е VineBrook, отбелязва FastCompany.

Както е обявила самата компания, тя не разполага с достатъчно ликвиден капитал, за да посрещне изискванията си за дълг, а това може да крие рискове.

В документацията за третото тримесечие ръководството пише: "Дружеството има значителни дългови задължения, чийто падеж настъпва в рамките на 12 месеца от датата на издаване на финансовия отчет, по инструмента Warehouse Facility в размер на приблизително 1,2 млрд. долара.

Към датата на издаване на финансовия отчет дружеството не разполага с достатъчно ликвидни средства, за да удовлетвори тези задължения.

За да удовлетвори задълженията си с настъпването на техния падеж, ръководството възнамерява да оцени възможностите си и може да се опита да продаде жилища от портфейла си и да изплати дълговите салда с нетните приходи от продажбата."