Ползите от генеративния изкуствен интелект на работното място са многобройни - от повишаване на производителността в кол центровете до ускоряване на разработването на съдържание за маркетолозите.

И все пак досега не са много организациите, които са осъзнали потенциала на технологията в подкрепа на инициативите за подпомагане на служителите с увреждания. А сливането на възможностите за дистанционна работа и AI може да отвори вратите за тях, като им позволи да участват в работния процес по един съвсем нов начин. И да донесе ползи за всички.

Министерството на търговията на САЩ наскоро провежда дискусия за това как AI повишава работните възможности и ефективността на хората с увреждания. В своя доклад Top Strategic Predictions for 2024 and Beyondна Gartner прогнозира, че AI инструментите ще окажат положително въздействие върху служителите с различни увреждания, възрастните хора и други кандидати в неравностойно положение. Те могат да бъдат особено полезни по отношение на насърчаването на разнообразието и повишаването на креативността.

В областта на разработването на софтуер инструменти като Gemini (преди Bard), ChatGPT, Copilot и PHIND, задвижвани от генеративен AI, позволяват на незрящите служители да се справят с предизвикателствата, да експериментират и да постигат резултати по-бързо, отколкото традиционните софтуери. AI също така повишава нивата на тяхната независимост, увереността им при поемането на по-големи проекти и подобрява фокуса и възможностите им за сътрудничество, като същевременно намалява стреса и насърчава положителните емоции на работното място.

Бюрото за трудова статистика на САЩ посочва, че до 2026 г. недостигът на разработчици в страната ще надхвърли 1,2 млн. души. Сферата на разработката на софтуер е жизнеспособна възможност за трудова реализация на хората с увредено зрение и може да помогне за преодоляване на проблема с недостига на работна ръка.

Проучване на Stack Overflow установява, че почти 2% от анкетираните са незрящи. Слепите софтуерни инженери имат значителен принос за обществото - разработват екранни четци и правят цифровите технологии по-достъпни за незрящата общност. Джон Джей Бойер, който беше отличен от президента Барак Обама като „шампион на промяната“, например е разработил Liblouis - софтуер с отворен код, използван в цял свят за превод на текст на брайловата азбука. Бърнард Нюкомб, самоук софтуерен инженер, пък помага за основаването на E*Trade.

Fast Company анализира как компаниите могат да подпомогнат реализацията на служители с увреждания, използвайки AI като мултипликатор на сила.

Доверете се на хората и им дайте възможност да вършат работата си

Оценявайте работниците с увреждания въз основа на техните умения, опит, експертни познания и препоръки - така, както бихте оценили всеки друг нает служител. По същия начин осигурете ресурси и инструменти, за да гарантирате достъпност и да им дадете възможност те да изпълняват задачите си ефективно. Това включва разпоредби като екранни четци, Zoom с функции за гласово съдържание, Readable и множество други инструменти с изкуствен интелект, съобразени с техните специфични нужди.

Но овластяването им надхвърля осигуряването на приспособления и изисква да се наблегне на автономността и уважението. Политиките, които подкрепят културата на работа от разстояние, премахват бариери като необходимостта от шофиране или пътуване до офиса и играят решаваща роля за насърчаване на хората в неравностойно положение.

Слушайте и експериментирайте

Подобно на други софтуерни инструменти и уебсайтове, тези с изкуствен интелект разчитат на непрекъсната обратна връзка за подобряване на функционалността и ефективността си. Това включва обратната връзка и от разработчици с увредено зрение, която дава много по-добра представа за нивата на достъпност и стойността на решенията.

Много е важно също така инструментите за изкуствен интелект да не въвеждат нови бариери или предизвикателства за хората в неравностойно положение. Редовните анализи и търсенето на обратна връзка от потребителите позволява на организациите да усъвършенстват интеграцията на инструментите си за AI, като осигуряват постоянно съответствие със стандартите за достъпност и увеличават максимално ползите за всички.

Балансиране предимствата и рисковете

Както всяка нова революционна технология, AI има предимства и рискове. Организациите трябва да гарантират, че системите, които приемат, разполагат със стабилни мерки за сигурност, за да предпазят чувствителните данни от неоторизиран достъп. И че спазват разпоредбите за защита на данните, за да поддържат поверителност и съответствие.

Освен това точността и надеждността на резултатите, генерирани от AI, трябва да бъдат оценени, преди да бъдат интегрирани в бизнес операциите. Това предполага задълбочен процес на проверка, за да се потвърди, че дадените препоръки са правилни и съответстват на стандартите и целите на компанията. Като приоритизират тези съображения, предприятията могат да използват технологията за повишаване на оперативната ефективност, без да нарушават целостта на данните или спазването на нормативните изисквания.